Geerte Piening vecht wildplasboete op Leidseplein aan

Geerte Piening vecht maandag in de rechtbank een boete aan voor wildplassen. Waar had zij als vrouw moeten plassen, 's nachts op het Leidseplein? 'Dit was overmacht.'

Victor Schildkamp
Geerte Piening Beeld Jean-Pierre Jans
Geerte PieningBeeld Jean-Pierre Jans

Het heeft haar zelf ook wel verbaasd, de hype die is ontstaan rond de rechtszaak die ze voert tegen de boete van 140 euro die ze kreeg voor wildplassen.

"Het is een enorm feministisch ding geworden, dat was nou ook weer niet de bedoeling," zegt Geerte Piening (23). "Aan de andere kant: het is goed dat dit eens wordt aangekaart. Het is toch gênant voor Amsterdam dat je als vrouw nergens terecht kan?''

Het is nota bene alweer 2,5 jaar geleden dat ze haar peperdure behoefte deed, 22 mei 2015 's nachts in Amsterdam, ergens in een steeg tussen de Balie en ABN Amro.

"De Chicago Social Club ging sluiten en of ik daar nou nog even naar het toilet gegaan was of niet, maakt niet uit. Iedereen weet dat als je wat drinkt, je soms vijf minuten laten alweer moet. Zo loopt het soms op zo'n avond. Ik kon nergens meer heen, er was niks meer open. Had ik dan in mijn broek moeten plassen? Of is dat weer openbare dronkenschap?"

De wacht
Haar vrienden hielden de wacht, en waarschuwden haar toen drie agenten kwamen aanlopen. "Maar ik kon niet meer stoppen," zegt Geerte. De agenten kregen haar in de smiezen. Een heterdaadje. "Wat ik daar deed, vroeg een agent," lacht Geerte. "Dat leek me wel duidelijk. Op dat moment had ik geen zin in discussie. Maar een dag later dacht ik: ja, ho eens effe, ik ga dit aanvechten."

Pas nu komt de zaak voor de rechter. Zonder advocaat gaat Piening de strijd aan. Zo ingewikkeld is haar verdediging niet: armen wijd, de rechter aankijken en vragen: wat had ik dán moeten doen?

"Ik gooi het op overmacht, uiteraard. Je doet het echt niet voor je lol hè, als vrouw met je broek op je knieën in een steegje zitten."

Bijzaak
Hoewel 140 euro aftikken vervelend is, is de boete bijna bijzaak geworden. "Wat de rechter ook beslist, ik ga hier mee door,'' zegt Geerte. "In Amsterdam zijn 35 openbare toiletten voor mannen en twee voor vrouwen. Dat kan toch niet? In tal van Europese steden is het beter geregeld. In Gent, heb ik uitgezocht. Ik ben zelf in Kiev geweest, daar kun je ook gewoon terecht. Kiev?! Dan is het toch gênant voor een toeristenstad als Amsterdam dat vrouwen hier geen kant op kunnen?''

"De gekste dingen worden gesuggereerd: plasgootjes bijvoorbeeld,'' zegt Geerte. "Maar dat is geen oplossing voor het probleem, dat is het probleem proberen op te lossen door het bij vrouwen neer te leggen. Iemand van D66 kwam met het voorstel voor toiletten in ondergrondse fietsenstallingen. Maar dat kan jaren duren. Ik ben zelf ook bezig met een plan, maar ik kan nog niet zeggen wat. Er zal hoe dan ook een oplossing komen, want eigenlijk geeft iedereen mij gewoon gelijk.''

In de tussentijd is het haar nóg een paar keer overkomen, dat ze 's nachts héél nodig moest plassen. "Zeker! Gelukkig haalde ik dan 'op karakter' mijn huis, haha. Maar het probleem is daarmee nog lang niet opgelost."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden