Geert Wilders reist 'zijn' Donald Trump achterna

PVV-leider Geert Wilders reist deze zomer naar de Republikeinse conventie om met eigen ogen te zien hoe 'zijn' presidentskandidaat Donald Trump op het schild gehesen wordt.

Wilders over Trump: Hij heeft lef, veel goede ideeën en spreekt brede groepen in de samenleving aan Beeld anp
Wilders over Trump: Hij heeft lef, veel goede ideeën en spreekt brede groepen in de samenleving aanBeeld anp

Wilders is blij dat de kandidatuur van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump nu onvermijdelijk lijkt. "Geweldig nieuws! Ik heb hem vanaf het begin af aan gesteund." De PVV'er roemt de enorme populariteit van Trump. "Hij heeft lef, veel goede ideeën en spreekt brede groepen in de samenleving aan."

Gewone man en vrouw
Wilders denkt dat Trump een goede kans maakt als hij het in november op moet nemen tegen de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. "Clinton mag dan wel op winst staan in de voorverkiezingen, maar ze is ongekend impopulair bij de gewone man en vrouw in de VS."

Het wordt spannend, denkt Wilders. "Maar ik geef Trump een goede kans. De patriottistische lente in de VS, Europa en Nederland is niet meer te stoppen, trust me."

De PVV is de enige politieke partij die fan is van Trump. In de rest van Den Haag wordt met angst en beven naar de opkomst van de New Yorkse zakenman gekeken. Kamerleden zijn bang voor de veiligheid in de wereld en de verhoudingen tussen Europa en de VS. "Als hij verkozen wordt, komen de verhoudingen met Europa ernstig onder druk te staan", vreest ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. "Donald Trump is volstrekt onvoorspelbaar. En dat is een bijzonder nare eigenschap voor de misschien toekomstige commander-in-chief", vindt VVD-Kamerlid Han ten Broeke.

Moddersmijtcampagne
Ook PvdA-Kamerlid Michiel Servaes vindt het geen goed nieuws voor de wereld. "Nu gaan we allemaal hopen dat het Clinton wordt - dat deed ik toch al." CDA-Kamerlid Raymond Knops vreest dan wel 'een moddersmijtcampagne'. Sjoerd Sjoerdsma, Kamerlid voor D66, denkt dat het juist goed nieuws is voor Clinton. "Gematigde kiezers en bepaalde groepen zullen eerder voor Clinton gaan."

SGP-Kamerlid Kees van der Staaij mengt zich liever niet in de Amerikaanse verkiezingen. "Als ik Amerikaan zou zijn en zou moeten kiezen tussen Donald Trump en Hillary Clinton, zou ik prompt naar Nederland emigreren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden