Plus

Geert Wilders preekt voor Republikeinse parochie

Fans van Donald Trump komen samen op de Republikeinse conventie. Onder hen Geert Wilders - eregast op een wonderlijk feestje van homoseksuele Republikeinen.

Karlijn van Houwelingen
Geert Wilders tijdens de Republikeinse conventie in Cleveland maandagavond Beeld Shawn Thew / EPA
Geert Wilders tijdens de Republikeinse conventie in Cleveland maandagavondBeeld Shawn Thew / EPA

Ze bestaan, Republikeinse homo's. Hun partij heeft net een programma opgesteld waarin het huwelijk tussen man en vrouw de 'hoeksteen van een vrije samenleving' wordt genoemd, maar de homoseksuele, rechtse blogger Jim Hoft ziet het graag door de vingers, om na de terreuraanslag op een gayclub in Orlando Donald Trump op het schild te hijsen.

Trump, zegt Hoft, is veel homovriendelijker dan de partij die hij vertegenwoordigt, en vooral de man die in deze 'kwestie van leven of dood' de homogemeenschap verdedigt tegen radicale moslims als Omar Mateen, de moordenaar van 49 bezoekers van club Pulse.

Licht erotische foto's
En dus organiseerde Hoft met twee vrienden een LGBTrumpfeestje in Cleveland, op de tweede avond van de Republikeinse conventie. Trump is er niet bij, maar er is een goede stand-in gevonden: Geert Wilders, door Hoft geïntroduceerd als 'de hoop van de westerse beschaving'.

Veel homo's blijken niet op het feest af te zijn gekomen - in het zaaltje dat is aangekleed met licht erotische foto's van jongens met Make America Great Again-pet staan vooral Trumpaanhangers die zich zorgen maken om de islam.

Er is een enkele Wildersfan, zoals Trevor Malen (18) uit Michigan. "I love Gurt," zegt hij. Vanwege zijn islamkritiek en nationalisme - Trevor is het hartgrondig met Wilders eens.

Wilders moet in Cleveland aanvankelijk geroezemoes overstemmen, maar krijgt alle aandacht als hij begint over de 'implosie' van Europa, met 'bijna elke week, bijna elke dag terreuraanslagen' - uitspraken die passen bij het beeld dat deze Amerikanen hebben van een gedoemd continent. 'Weg met de politieke correctheid,' levert Wilders applaus op. Na zijn 'ik zal altijd jullie vrijheid verdedigen' beginnen Trumpfans zijn naam te scanderen. Gurt! Gurt! Gurt!

'Hel op aarde'
"Jullie in Nederland mogen jezelf gelukkig prijzen als hij de nieuwe premier wordt," zegt een advocaat in het publiek.

Wilders krijgt alle aandacht als hij begint over de 'implosie' van Europa, met 'bijna elke week, bijna elke dag terreuraanslagen' Beeld Shawn Thew / EPA
Wilders krijgt alle aandacht als hij begint over de 'implosie' van Europa, met 'bijna elke week, bijna elke dag terreuraanslagen'Beeld Shawn Thew / EPA

Maar voor anderen, zoals James Taranto, columnist van de rechtse Wall Street Journal, gaat Wilders wel erg ver. "Hij overdreef een beetje met zijn islam." Trump stelde eerder voor om vanwege terreurdreiging tot nader order geen moslims meer het land in te laten, maar spreekt nooit zo nijdig over de islam als Wilders en hij gooide er in september nog een 'I love the muslims' uit.

Dan Wilders' conclusie: "We zien in Europa een explosie van criminaliteit, verkrachting, antisemitisme - de Joden vluchten Europa uit - genitale verminking en onze vrouwen, dochters en de homogemeenschap worden lastiggevallen. Het is een hel op aarde."

Voor de deur demonstreert een groep homoseksuele Amerikanen, die ondanks een aanval op hun gemeenschap in Orlando niets met Wilders en Trump te maken willen hebben. 'Onze rouw is geen katalysator voor xenofobie,' staat op de flyers die ze uitdelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden