Geert ten Dam (UvA): 'Ik wil meer balans tussen onderwijs en onderzoek'

Geert ten Dam is sinds 1 juni aangesteld als voorzitter van het college van bestuur van de UvA en de HvA. Ze wil dat er meer balans komt tussen onderwijs en onderzoek.

Geert ten Dam Beeld Marc Driessen

Het collegejaar van de HvA begint op 1 september, de opening van het academisch jaar van de UvA is op 5 september. Grote dossiers die de afgelopen jaren op de universiteit speelden, komend de komende maanden tot een ontknoping.

Maagdenhuis
Ten Dam volgt een verguisde en afgetreden voorzitter op. Daar zegt ze niets over, maar ze gaat het wel anders doen. Een van haar eerste daden als collegevoorzitter: het Maagdenhuis verlaten.

"We verhuizen naar het Roeterseiland. Ik vind het belangrijk dat een college van bestuur te midden van het onderzoek en onderwijs zit." Daarnaast wil Ten Dam de balans tussen onderwijs en onderzoek herstellen.

Menselijk kapitaal
Onderzoek levert een wetenschapper meer prestige op dan onderwijs geven. Daardoor is het onderwijs onder druk komen te staan. "Onderzoek is heel belangrijk, voor de stad, voor Nederland, voor grote internationale vraagstukken. Maar we moeten het ook hebben van ons eigen menselijk kapitaal van de toekomst: de studenten."

"Het gebeurt te vaak dat als puntje bij paaltje komt, onderzoek belangrijker wordt gevonden dan onderwijs. Ik vind: als je niet van het onderwijs bent, is het de vraag of je op de universiteit moet willen werken."

Lees verder: Nieuwe voorzitter van bestuur UvA en HvA pakt het anders aan [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden