Geert ten Dam nieuwe voorzitter bestuur UvA-HvA

Geert ten Dam is de nieuwe voorzitter van het college van bestuur van de UvA en de HvA. De universiteit heeft ook een nieuwe rector magnificus.

Redactie
Geert ten Dam Beeld Christiaan Krouwels
Geert ten DamBeeld Christiaan Krouwels

Geert ten Dam is momenteel nog hoogleraar Onderwijskunde.

Karen Maex wordt rector magnificus van de UvA en lid van het college van bestuur. Maex is nu nog decaan van de betafacultaiten van de UvA en de VU. Beiden zullen hun nieuwe functie vanaf 1 juni bekleden.

Ten Dam en Maex zijn benoemd via een nieuwe procedure, waarin overleg werd gepleegd tussen de centrale studentenraad (CSR) en de centrale ondernemingsraad (COR) van de UvA, de centrale medezeggenschapsraad (CMR) van de HvA, de decanen van HvA en UvA en de raden van toezicht.

Unaniem
In de benoemingscommissies zaten twee studenten en twee docenten van de UvA en de HvA.

Volgens de UvA werden de nieuwe voorzitter en rector magnificus unaniem voorgedragen.

De raad van toezicht meldt dat er een breed draagvlak is voor Ten Dam en Maex. De vorige voorzitter van het college van bestuur, Louise Gunning, diende vorig jaar haar ontslag in nadat er wekenlang om werd gevraagd door protesterende studenten en docenten die het Maagdenhuis bezet hielden.

Scheiding UvA-HvA
In een recente brandbrief van een UvA-coalitie van decanen en mede­-zeggenschapsorganen is nog gezinspeeld op het blokkeren van de benoemingen van Ten Dam en Maex. De coalitie waarschuwde voor problemen van de HvA, waardoor een scheiding tussen de hogeschool en de universiteit mogelijk in zicht is.

Of met de benoeming van Ten Dam en Maex de rust op de UvA zal wederkeren, is nog maar de vraag. Vorige week werd er nog geprotesteerd voor het Maagdenhuis.

Een protestbord tegen Louise Gunning, april vorig jaar. Beeld anp
Een protestbord tegen Louise Gunning, april vorig jaar.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden