Plus

Geert Jansen (1942-2018): dwars en niet te kloppen

Hardloper Geert Jansen overleed zaterdag 10 maart op 76-jarige leeftijd.

Geert Jansen in mei 1972 tijdens de vierde internationale Westland­marathon. Jansen won en werd daarmee Nederlands kampioen Beeld ANP

Hardlopen was voor Geert Jansen een hobby, een verslaving misschien wel. In de tijd van Jansen was hardlopen een sport voor vreemde vogels. "Ze hebben hem al hoor!"

Of: "Pas op voor je hart," riepen ze hem vaak toe als hij zijn dagelijkse kilometers maakte. Maar de tomeloze inzet, al het harde werken, betaalde zich uit tijdens de wedstrijden. Jansen werd Nederlands marathonkampioen in 1971 en 1972.

Als hij fit was, kon praktisch niemand hem kloppen. "Op een gegeven moment was hij vertrokken en zag je hem niet meer terug," zegt zijn vriend en trainingsmaat Louis Vink.

Het leven van de geboren Groninger, die als kind naar Amsterdam verhuisde, was overzichtelijk. Vroeg in de ochtend hardlopen, overdag werken in het laboratorium en in de avond weer hardlopen. "Geert trainde heel hard," zegt Vink. "Te hard, hij had altijd last van blessures."

Jansen was een moeilijke man. In het hardlooppeloton provoceerde hij door voor een marathon in de kleedkamer een sigaret op te steken. Ook had hij regelmatig problemen met de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU). Hierdoor werd hij vaak niet opgenomen in nationale selecties.

Ruzie atletiekbond
Om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van 1976 moest Jansen van de KNAU tijdens een wedstrijd bij 'de grote buitenlandse jongens' blijven. Het was slecht weer die dag. Jansen bleef niet alleen bij de grote jongens maar versloeg ze zelfs. Je bent alleen een slechtweerloper, was de reactie van de KNAU. Jansen mocht niet naar de Spelen.

De ruzie met de atletiekbond kwam dat jaar tot een hoogtepunt. Tijdens een marathon in Zwitserland zou de trainer van de bond, Aad Steylen, Jansen hebben laten struikelen. Steylen beweerde op zijn beurt dat Jansen hem een stomp had gegeven.

"Jansen kwam te laat aan in Zwitserland maar liep alsnog het hardst van iedereen, dat kon Steylen niet hebben," zegt hardloopvriend Gerard Ridder. De zaak kwam voor de rechter, maar werd geseponeerd.

Thuis kon hij moeilijk over zijn emoties praten. Twee huwelijken liepen op de klippen. Naarmate Jansen ouder werd, werd hij steeds meer een familieman. Tijdens verjaardagen liet hij aan iedereen trots de foto's van zijn vijf kleinkinderen op zijn iPad zien.

Bij zijn eerste vrouw kreeg Jansen een dochter. Bij zijn tweede vrouw een dochter en een zoon. Toen zijn jongste dochter vertelde haar baan niet leuk te vinden reageerde Jansen resoluut: "Kleren inleveren en stoppen."

Belezen man
Hoewel Jansen moeite had zijn emoties te uiten, had hij wel overal een mening over. Hij was erg betrokken met de minderbedeelden. De vluchtelingencrisis van twee jaar geleden trok hij zich sterk aan.

Hij was ook een belezen man. Toen zijn oudste dochter thuis kwam met een vriendje uit Peru, zat hij uren met hem te praten over de Peruaanse geschiedenis.

Maar bovenal wordt Jansen herinnerd als een fanatiek hardloper. Hij versleet één paar schoenen per maand. Zelf zei hij: "Het lopen door een duin lijkt een inspannende bezigheid, maar het is juist een ontspanning. Iedereen moet over een begin heenkomen, dan voelt hij het bevrijdende van een uur lopen."

De hardloper overleed zaterdag 10 maart op 76-jarige leeftijd. Hij leed al acht jaar aan kanker, maar een longontsteking werd hem fataal. Gisteren is hij in het bijzijn van veel vrienden en familie gecremeerd.

Zijn kist was versierd met zijn trots: tekeningen van kleinkinderen, medailles, rugnummers en een paar versleten hardloopschoenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden