Geert Dales wil cultuur 50Plus op de schop gooien

De cultuur en structuur van 50Plus moeten op de schop. Alleen zo kan geruzie, achterklap en lekken naar de pers definitief tot het verleden gaan behoren. Dat zei partijvoorzitter Geert Dales donderdagavond bij de start van een extra ledenvergadering, waar de interne sores werden besproken.

50Plus-partijvoorzitter Geert DalesBeeld ANP

Dales: "Wij hadden vanavond met de kleinkinderen kunnen spelen. Met de hond wandelen. Een potje kunnen tennissen. Of desnoods naar Droomhuis Gezocht bij Omroep Max kunnen kijken. Maar wij zitten hier. In een vergaderzaal. Druk te wezen met onszelf. En wat zijn we dit allemaal zat!"

Volgens de voorzitter tonen de strubbelingen binnen achtereenvolgende hoofdbesturen aan dat er een structureel bestuursprobleem in de partij is. Dus wil hij dat er een onderzoek komt naar een andere manier om de top te selecteren, benoemen en ontslaan bij 50Plus.

Volgens Dales geeft de huidige gang van zaken ruim baan aan willekeur en vriendjespolitiek en brengt die risico's mee op het gebied van screening en integriteit. "Er is ook iets mis met de cultuur in onze partij," vervolgde de voorzitter. "Als die op orde was, zaten wij hier vanavond niet. Wij zijn hier niet alleen om bestuurlijke perikelen op te lossen. Wij moeten het ook hebben over de cultuur van roddel en achterklap."

Dales gaf vervolgens meerdere voorbeelden van ongepaste communicatie binnen de partij. Zo kregen leden van de fracties eind mei, vijf dagen na het aantreden van Dales, een mail van 'een 50Plus-raadslid in een grote gemeente', met beledigingen over Dales.

'Heks op de brandstapel'
Donderdag lag concreet een voorstel op tafel om drie dissidente bestuurders te ontslaan vanwege 'slecht functioneren': het gaat om het drietal Henk Jan Verboom, Marc van Rooij en Helena Bosch. Of eigenlijk een duo, zo blijkt uit de stukken. Want Van Rooij is nooit officieel benoemd door de leden. Toch is ook hij niet meer welkom.

Maar zo ver kwam het niet: het trio stapte zelf op na een oproep van partijleider Henk Krol om de eenheid te bewaren en samen te werken aan een goed imago van 50Plus 'in de huiskamer'. "Dat is wat telt."

Bosch gaf vlak vóór de start van de vergadering aan dat zij zich voelde 'als een heks die naar de brandstapel wordt gebracht'. De dissidenten werden volgens haar compleet verrast door het voornemen om hen af te zetten. "Geert Dales is een koude man zonder enige empathie."

Dales zei de afloop hoopgevend te vinden voor de toekomst van de partij. Hij sprak waardering uit voor de drie vertrekkers en zei dat de geschillen meestal niet persoonlijk waren. "Daar heb ik respect voor."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden