Geert Dales nieuwe voorzitter 50Plus

Oud-wethouder van Amsterdam Geert Dales is zaterdag op de ledenvergadering van 50Plus verkozen tot de nieuwe voorzitter van de ouderenpartij. Er waren uiteindelijk geen tegenkandidaten meer over.

Geert Dales was in 2002 als wethouder verantwoordelijk voor het besluit de Noord/Zuidlijn aan te leggen Beeld Marijn Scheeres
Geert Dales was in 2002 als wethouder verantwoordelijk voor het besluit de Noord/Zuidlijn aan te leggenBeeld Marijn Scheeres

Toch werd over de benoeming gestemd. Dales, voormalig VVD-politicus (eerder wethouder van Amsterdam en burgemeester van Leeuwarden) en oud-onderwijsbestuurder, kreeg 182 vóórstemmen op de vergadering in Driebergen.

Daar waren vanmiddag 258 stemmende leden aanwezig, volgens kenners de drukst bezochte vergadering ooit.

Ruzie
Oorspronkelijk waren er vier kandidaten voor het voorzitterschap: eerder hing oud-voorzitter Jan Zoetelief zijn kandidatuur al aan de wilgen, omdat hij vond dat er 'te veel op de man wordt gespeeld' bij 50Plus. Zoetelief had bij zijn vertrek met bijna iedereen ruzie bij de ouderenpartij, maar was er vandaag wél bij.

undefined

Enkele dagen geleden trok ook Nico de Vos uit Den Helder, niet aanwezig op de vergadering, zich terug als kandidaat voor de voorzittershamer, vlak nadat hij stelde dat Geert Dales 'geparachuteerd' zou zijn als voorzitterskandidaat door de politieke top van 50Plus. Dales heeft dat altijd ontkend.

Opgeven
Uiteindelijk gaf ook de laatste tegenkandidaat van Dales, Alfons Leerkes, zaterdagochtend zijn kandidatuur op. Hij zei te willen dat de ouderenpartij nu eenheid uitstraalt en benadrukt zich op eigen beweging te hebben teruggetrokken.

De afgelopen weken was de ouderenpartij veelvuldig in het nieuws, vanwege organisatorische en financiële perikelen. Uiteindelijk keurden de leden de jaarrekening zaterdag goed.

Er wordt echter nog nader onderzoek gedaan naar de juiste besteding van subsidies, voordat het vertrokken bestuur wordt ontslagen van de verantwoordelijkheid voor het gevoerde beleid.

Hoop
Richting het slot van de vergadering hield partijleider Henk Krol een speech. Daarin stelde hij dat de invloed van 50Plus in Nederland toeneemt. "We zijn een politieke factor van belang. Niemand kan meer om ons heen."

Het komende jaar zijn er meerdere verkiezingen in ons land. Krol sprak daarover de hoop uit: "We moeten het succes van de gemeenteraadsverkiezingen op zijn minst herhalen. Ik spreek de wens uit dat we het samen doen, in harmonie."

Lees het interview met Geert Dales: 'Ik werd mensenschuw, kreeg waanbeelden, het is me allemaal gebeurd'. En: Dales heeft spijt van beloftes NZ-lijn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden