Plus

GeenPeil versus PiratenPartij: 'Waarom fuseren jullie niet?'

Bij een debat over democratische vernieuwing schitterde D66 woensdag door afwezigheid. GeenPeil en de PiratenPartij hebben het stokje overgenomen.

Bart van Zoelen
Bart Nijman van GeenPeil en Ancilla Tilia van de PiratenPartij Beeld Jean-Pierre Jans
Bart Nijman van GeenPeil en Ancilla Tilia van de PiratenPartijBeeld Jean-Pierre Jans

Kapen, een beetje piraat doet natuurlijk niets liever. Dus voor de PiratenPartij lijkt het een koud kunstje om GeenPeil over te nemen.

Het digitale stemplatform waarmee de winnaars van het Oekraïnereferendum directe democratie willen introduceren op het Binnenhof, is met 3500 leden kwetsbaar als een zeventiende-eeuws schuitje voor kapersbolwerk Duinkerken.

Immers, GeenPeil doet het zonder programma. Eventuele Kamerzetels worden ingenomen door kandidaten die zich schikken in een rol als doorgeefluik voor de meerderheid, die zich per kwestie aftekent onder de leden. "Een soort mini-Kamer," zoals GeenPeiloprichter Bart Nijman het woensdagavond noemde bij een debat in UP office building aan het IJ.

Een 'bank' als notaris
Maar wat nou als een belangengroep massaal lid wordt van GeenPeil? "Of dat wij jullie kapen, dat zou best tof zijn," zei Ancilla Tilia.

De lijsttrekker van de PiratenPartij zag nog wel wat zwakke plekken. Dat Kamerleden op persoonlijke titel worden gekozen en dus gewoon hun zin kunnen doordrijven, bijvoorbeeld. En of de privacy van de leden van GeenPeil nou in goede handen is?

Daar heeft GeenPeil over nagedacht. De identiteitscontrole van de leden is in handen van een iDealachtige bank, die optreedt als een soort notaris.

En als Greenpeace kansen ziet voor een extra stem voor milieubeleid, zal autobranchevereniging Bovag volgens Nijman direct de tegenaanval inzetten en óók massaal lid worden.

"Waarom fuseren jullie eigenlijk niet?" vroeg debatleider en oud-PvdA-Kamerlid Niesco Dubbelboer.

Want ook de PiratenPartij ziet kansen voor democratische vernieuwing. Liquid Democracy heet dat dan. Met bijvoorbeeld een Wikipedia-achtige internettoepassing waar kiezers elkaar informeren en samen tot voorstellen komen. En met de mogelijkheid dat kiezers hun stem per kwestie kunnen uitlenen. "Stel, mijn zus werkt in de zorg. Dan kan ik mijn zus laten stemmen als het over de zorg gaat," zei Tilia.

Eiland van democratie
Zo schitterde D66 door afwezigheid bij een debat over wat eens haar kroonjuwelen waren.

Hoe dan ook is het thema terug in de belangstelling. Niet voor niets, vindt René Cuperus van de aan de PvdA gelieerde Wiardi Beckman Stichting. De naoorlogse democratie loopt op haar laatste benen. Noordwest-Europa is al 'een eiland van democratie' geworden nu de hang naar sterke leiders, het poetinisme, hoogtij viert.

UvA-hoogleraar Tom van der Meer was minder pessimistisch. 'Den Haag' heeft nieuwe bewegingen steeds toegang gegeven tot de macht, van D66, tot de SP en de PVV. En of de kiezers op 15 maart voor meer inspraak gaan? Uit onderzoek van opiniepeiler Peter Kanne blijkt dat slechts 19 procent het een zwaarwegend thema vindt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden