Geen zelfverrijking PvdA'ers

AMSTERDAM - De terugkeer van alle drie de door de PvdA in Zuidoost geschorste deelraadsleden leidt niet automatisch tot een bestuurscrisis in het stadsdeel.Afgelopen zomer was het vertrek van de drie nog een voorwaarde voor de VVD om de coalitie met de PvdA voort te zetten. Maar VVD-fractieleider Eddy Meyer liet vanmorgen de mogelijkheid open dat de VVD in het bestuur blijft zitten. ''Het zal afhangen van de argumentatie van de PvdA.''

De raadsleden André Bhola, Mala Eckhardt en Egbert Doest werden geschorst na een rapport van de Amsterdamse Rekenkamer. Daarin werd vastgesteld dat ze zich actief hadden bemoeid met de besluitvorming over subsidiëring van welzijnsorganisaties waarbij ze zelf waren betrokken. Er volgde een contra-expertise met als conclusie dat de Rekenkamer te hard had geoordeeld. Een PvdA-commissie onder leiding van oud-Kamervoorzitter Dick Dolman moest vervolgens bepalen wat er met de drie zou gebeuren. Volgens het landelijk partijbestuur mogen de drie terugkeren als fractielid, omdat geen sprake is van zelfverrijking.

Dolman stelt ook dat de drie 'niet foutloos' hebben geopereerd, omdat ze mee hebben gestemd over moties rond organisaties waaraan ze verbonden waren. Dat laatste hadden ze bovendien niet in alle gevallen gemeld. Maar de commissie tilt daar niet zo zwaar aan dat ze hun zetel zouden moeten opgeven. Daar komt bij dat de drie 'door de ontstane commotie ten onrechte in een ongunstig daglicht zijn gesteld'.

Bhola reageert opgelucht. ''Ik heb altijd gezegd dat het Rekenkamerrapport niet klopte.'' Hij plaatst kanttekeningen bij Dolmans oordeel dat hij niet foutloos te werk is gegaan. ''We zijn steeds met de hele fractie opgetrokken, dus als wij fout zaten geldt dat voor de hele fractie.''

Toenmalig partijvoorzitter Ruud Koole noemde eind juni, na het verschijnen van het Rekenkamerrapport, het optreden van de drie 'volledig onacceptabel'. Koole uitte ook forse kritiek op het besluit van de PvdA in Zuidoost tot een contra-expertise. ''Het is niet aan mij om nu een oordeel te vellen over de twee rapporten,'' aldus Kooles opvolgster Lilianne Ploumen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden