Geen zaak tegen Peter R. de Vries

BREDA - De arrestatie van Peter R. de Vries vorig jaar in Oisterwijk blijft zonder gevolgen. Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda ziet de erfvredebreuk gepleegd door de misdaadverslaggever door de vingers, zo verklaarde een woordvoerder vrijdag.De programmamaker was op 13 september op een recreatieterrein in Oisterwijk op zoek naar een politieman die hij wilde confronteren met de resultaten van zijn onderzoek naar een aantal erfenissen die de agent onder verdachte omstandigheden had opgestreken. Toen hij het besloten terrein ondanks diverse verzoeken weigerde te verlaten, werd hij aangehouden. De reporter zat enkele uren in de cel. Hij werd met een proces-verbaal op zak naar huis gestuurd.

''Gezien de uitkomst van de volhardende zoektocht naar de waarheid en het resultaat van het disciplinair onderzoek naar de politieman acht het OM vervolging van het geringe feit niet opportuun'', staat in een verklaring die justitie vrijdag heeft uitgegeven.

De Vries is niet verrast door het besluit van justitie om te seponeren. ''Het was een verschrikking geworden voor justitie als ze hier een zaak van gemaakt hadden. Ik had dus niet anders verwacht'', aldus de journalist.

Eind december werd een ontslagprocedure tegen de politieman opgestart omdat ook de politie tot de conclusie was gekomen dat hij vanuit zijn functie in contact kwam met oude dames die hij ertoe bewoog hem de erfenissen na te laten. Het politiekorps Midden en West Brabant verwijt hem ernstig plichtsverzuim.

De Vries is tevreden over de afhandeling van de zaak door de politie. ''Ik heb een brief gekregen van de districtschef waarin staat dat wij volkomen terecht aandacht hebben besteed aan de zaak. De politie is voorgelogen en heeft te veel waarde gehecht aan de uitspraken van de agent. De brief was een soort mea culpa.''

Justitie benadrukt dat deze beslissing geen vrijbrief is om in journalistieke onderzoeken de wet te overtreden. In zaken zal steeds een nieuwe afweging worden gemaakt tussen de verschillende belangen.

Ook de zaak tegen een medewerker van Peter R. de Vries die om dezelfde reden werd aangehouden, is geseponeerd. (ANP)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden