Michiel Couzy Beeld Artur Krynicki
Michiel CouzyBeeld Artur Krynicki

Geen wonder dat de woningmarkt tot verhitte debatten leidt

PlusRepubliek Amsterdam

Meestal bieden cijfers houvast voor het politieke debat, als vaststaande feiten die niet ter discussie staan. Maar deze week waren juist cijfers de inzet van verhit debat in de gemeenteraad. Het ging over de bouw van nieuwe woningen in de stad: boeken we records of ligt juist alles stil?

Raadslid Hala Naoum Néhmé (VVD) gebruikte grote woorden in de richting van wethouder Laurens Ivens, die zij beschuldigde van ‘onacceptabel’ woonbeleid. “Hier staat een wethouder die zegt dat de hele wereld gek is en dat hij de enige is die het goed ziet.” En even later: “Dit moet afgelopen zijn.”

Ivens, doorgaans redelijk onbewogen, zei dat hij ‘aanstoot’ nam aan deze grote woorden. “U lijkt het allemaal beter te weten,” hetgeen Naoum Néhmé gretig beaamde.

Deze korte eruptie in een ­verder kabbelende raadsvergadering maakt duidelijk dat de huizenmarkt niet alleen voor emoties zorgt onder kansloze woningzoekers, wegtrekkende gezinnen en jongeren die veel te hoge huren betalen, maar ook tot oververhitting leidt in de politiek. Het onbegrip groeit.

Het gaat allemaal, zoals eerder gezegd, om cijfers. Feiten dus, maar geen onbetwiste feiten. Deze week bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de ­Statistiek dat in Amsterdam bijna geen vergunningen meer zijn aangevraagd voor de bouw van nieuwe woningen. Dit betekent dat de bouw stilvalt, zeggen bouwers, beleggers en dus ook diverse politieke partijen.

Maar wie door de stad fietst, ziet hijskranen, bouwvakkers en huizen in aanbouw. Hoezo, de bouw valt stil? Ivens wijst op de bouwrecords die de gemeente de afgelopen jaren heeft geboekt. In 2019 is de bouw aangevangen van ruim zevenduizend woningen, lang niet slecht.

Probleem is dat de cijfers van Ivens een blik bieden op het verleden. Die duizenden woningen zijn het resultaat van plannen die jaren geleden zijn bedacht. Aan de andere kant: de cijfers van de vergunningen zijn juist weer een blik op de toekomst. Tussen vergunning en oplevering zit twee jaar. Dus als het aantal vergunningen terugloopt, zal dat pas na de volgende verkiezingen zichtbaar zijn in de stad.

Niemand weet precies hoe het nú gaat met de woningbouw.

Dit zwarte gat biedt ruimte aan partijen om te onderhandelen over de grondprijzen. Beleggers en ontwikkelaars hebben er belang bij te benadrukken dat de bouw stilvalt en wijzen op de oplopende kosten. Amsterdam moet in hun ogen zorgen voor lagere grondprijzen, anders gaat geen paal meer de grond in.

Om diezelfde reden heeft Ivens er belang bij de bouwdip te relativeren; niet alleen om kiezers gerust te stellen, maar ook om de grondprijs, een belangrijke inkomstenbron voor de gemeente, op peil te houden.

Feit is wel dat marktpartijen al heel lang waarschuwen voor problemen in de bouw. Dit zou een tegenvaller zijn voor de collegepartijen die juist veel nieuwbouw hebben beloofd om de woningnood te lenigen. Met name D66 wordt zenuwachtig. Deze partij is de verkiezingen ingegaan met de belofte veel woningen te realiseren voor de middenklasse, maar juist de bouw van die huizen valt tegen.

De linkse partijen in de coalitie zien dat het ook corporaties meer moeite kost sociale huurwoningen, links’ eeuwige stokpaardje, te realiseren. Onder­tussen stijgen de huren en de huizenprijzen en neemt het ongenoegen in de stad toe over de overkokende woningmarkt, in coronavrije tijden hét onderwerp van gesprek.

De woningmarkt zal over twee jaar een van de belangrijkste thema’s zijn bij de verkiezingen. Geen wonder dat debatten hoog oplopen en geen cijfer meer onbetwist is.

null Beeld Paul van der Steen
Beeld Paul van der Steen

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in ‘Republiek Amsterdam’ een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden