Geen wietverkoop meer in The Grasshopper

Eén van de beroemdste coffeeshops van Amsterdam, The Grasshopper in de Oudebrugsteeg, mag geen softdrugs meer verkopen. Vanaf begin dit jaar ontbreekt daar de gedoogverklaring voor.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Een poging van de eigenaren om via een kort geding verlenging van een dergelijke verklaring af te dwingen, is mislukt. Gisteren oordeelde de Amsterdamse rechtbank dat de gemeente Amsterdam zorgvuldig heeft gehandeld en dus geen nieuwe toestemming hoeft te verlenen.

Dat betekent dat de Grasshopper oude stijl gaat verdwijnen. Het zal nogal wat teweegbrengen onder vooral de grote groep backpackers die niet zelden, vers uit het Centraal Station, de Grasshopper als eerste Amsterdamse bezienswaardigheid aandeden.

Rode Loper
Deze centrale plek blijkt de achilleshiel van de Grasshopper. Het ligt aan de Rode Loper - het gebied dat de gemeente mooi, veilig en beter bereikbaar wil maken. Tegelijkertijd valt de Oudebrugsteeg onder het Coalitieproject 1012, waarin de gemeente de Wallen aantrekkelijker, gevarieerder en veiliger wil maken.

De Grasshopper heeft in juli 2009 al een brief gekregen waarin de gemeente stelt dat de gedoogverklaring nog één keer zal worden verlengd, tot 1 december 2012. Later werd dat opgerekt tot 4 januari 2014.

Ondertussen gingen ambtenaren van de gemeente en de uitbaters van de Grasshopper om tafel om andere vormen van exploitatie in het pand te bespreken. Naast de coffeeshop zitten er ook een grand café, een sportbar en een restaurant.

De rechtbank oordeelt dat de gemeente de uitbaters een 'ruime overgangstermijn' heeft gegeven. Ook de 'uitgestoken hand' om mee te denken over een nieuwe invulling, geven blijk van 'aandacht voor individuele gevallen'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden