Geen weg door Rembrandtpark

De ongebruikte weg tussen Lelylaan en het Rembrandtpark. Foto Ruud van Zwet

AMSTERDAM - De fel omstreden weg door het Rembrandtpark in Slotervaart komt er niet. Na jaren van gesteggel tussen omwonenden, belangengroeperingen en het dagelijks bestuur van het stadsdeel schoof de deelraad gisteravond het voorgenomen bestemmingsplan - met de vermaledijde weg - van tafel. Een aangepast plan zonder weg werd wel aangenomen.

Dolgelukkig. Dat waren de actievoerders, nadat duidelijk was geworden dat de weg die de toekomstige bewoners van het zogenoemde Andreas Ensemble - het terrein van het voormalige Andreas Ziekenhuis - met de Cornelis Lelylaan moest verbinden er niet kwam. Er lag al een weg, weliswaar, maar dat was een weg voor het bouwverkeer. Voor die weg waren al tweehonderd bomen gekapt. Voor niets, blijkt nu.

Voorstanders: de weg is nodig voor de nieuwe bewoners en werknemers op het terrein. En beter voor het milieu, aldus een PvdA- bestuurder, al kwam hem dat op hoongelach van de bezoekers te staan.

Tegenstanders: de weg zorgt voor sluipverkeer bij de omringende bewoners, levert gevaar op voor de kinderen op de nabijgelegen school en is slecht voor het milieu. En de bewoners wilden ook 'hun park' terug. Zoals het was, graag.

Ondertussen meenden sommigen dat er rapporten waren gemanipuleerd, stapte het vorige dagelijks bestuur bijna op toen de raad overwoog de weg af te keuren en kwam een onafhankelijke commissie vorige maand nog met een nota. Conclusie daarvan: de weg zou op basis van een 'misleidend' rapport worden aangelegd en de procedure er naartoe was 'onzorgvuldig'.

''Er deugt niets van dit dossier, en het heeft ook nooit gedeugd. Vanavond kunnen we het oplossen,'' aldus het strijdvaardige raadslid Gerard Molewijk eerder die avond. De overvolle publieke tribune klapt, al mag dat niet van de voorzitter - stilte, alstublieft. De PvdA is, net als bestuurder Tineke Ketelaar, voor het aanleggen van de weg. ''Het gaat hier om een randje van het groen. De weg komt bij het park.'' ''Dóór het park!'' aldus een boze bewoner.

''Eigenlijk gaat het nog heel beschaafd vanavond,'' vindt een andere actievoerder. ''Voorgaande jaren was het zo druk dat er rijen bij moesten worden gezet. Mensen zijn hier emotioneel erg bij betrokken. Maar de schelders zijn afgehaakt.''

Janse Schöttelndreier, actievoerder van het eerste uur en vicevoorzitter van de Vrienden van het Rembrandtpark, loopt gespannen heen en weer tijdens de schorsing, net voor het stemmen van de raad. ''Het is kiele kiele!'' klinkt het ergens. Schöttelndreier: ''Als we dit winnen, dan vieren we groot feest. Ik kan mijn leven nauwelijks voorstellen zonder dit.'' Met beide handen voor de mond wacht ze het oordeel af.

Na de stemming: ontlading. ''Een mijlpaal!'' roept de één. Een ander: ''Moeten we nu weer actievoeren om die tweehonderd bomen terug te krijgen?''

Bij de deur van het stadsdeelkantoor loopt een blije bewoner naar binnen. In de ene hand: plastic bekertjes. In de ander: een fles champagne. (MAAIKE SCHOON)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden