Update

Geen water door gesprongen leiding Nassaukade

Een deel van de kademuur van de Nassaukade bij de kruising met de Haarlemmerweg is zaterdag ingestort, vanwege een gesprongen waterleiding. Sommige huishoudens in West en Centrum hadden hierdoor geen drinkwater. Noord kampte met een lage waterleidingdruk.

Hanneloes Pen
Door een gesprongen waterleiding is een deel van de kade ingestort Beeld Jean-Pierre Jans
Door een gesprongen waterleiding is een deel van de kade ingestortBeeld Jean-Pierre Jans

Een groot gat met stromend water prijkt pal naast de Willemsbrug op de kruising. Het water stroomt er met bakken uit. Mannen van Waternet werken met man en macht om de gesprongen leiding dicht te draaien, maar enkele uren later is dat nog maar voor de helft gelukt. Het water blijft stromen.

Brugwachter Ewoud Hooijberg van brug Willemspoort zag dat een fietsenrek op de kade met fietsen eraan compleet onder water verdween. De stenen van de kade liggen tot tientallen meters over de stoep en langs de weg. Geparkeerde auto's langs de kade zitten onder de modder.

Slijtage
Op de brug staan groepjes mensen nieuwsgierig te kijken. "Het komt zeker door de kou," merkt een man op.

Maar daar heeft het volgens Hans van Bruggen, de bruggenbeheerder van de gemeente Amsterdam, niets mee te maken. "De waterleiding is zo'n honderd jaar oud. Wat denk je daarvan? Slijtage is het, gecombineerd met bouwwerkzaamheden. Er wordt overal gebouwd en geheid, waardoor er druk in de grond komt," zegt Van Bruggen.

De gesprongen waterleiding ligt volgens hem twee tot drie meter diep en heeft een omvang van tachtig centimeter.

Afgezet
Hannah Hulsmann van 'sapbar' Juicebrothers kijkt pal uit op de brug. "Ik dacht eerst dat er iemand door het ijs gezakt was. Er stonden allemaal mensen te kijken. Ik zag een grote scheur en water dat eruit sprong. Een stuk van de kade brak prompt af en ook de stoep viel ineen."

De politie heeft een deel van de kade afgezet. Bussen 22 en 48 werden omgeleid. Ook de brug kon niet meer open. Een deel van de binnenstad en West zat zonder water. Huishoudens in Noord kampten met verminderde waterdruk.

Problemen
Het is niet de eerste keer dat een kademuur instort. "Amsterdam is altijd aan het renoveren en verbouwen. Het verbaast me niets dat dit gebeurt. Ze waren bezig met werkzaamheden aan het spoor. Misschien komt het daardoor," zegt Hulsmann. Van Bruggen: "In de zomer zijn er vaak problemen met bruggen die in de zomer vastzitten.

Dat komt doordat de wallenhoofden steeds dichter naar elkaar toe komen omdat er zoveel geheid wordt."

null Beeld -
Beeld -
null Beeld Ewoud Hooijberg
Beeld Ewoud Hooijberg

Walther Ploos van Amstel beaamt het verhaal van de bruggenbeheerder: "Dit zal vaker gebeuren. De kades in de hele stad zijn hard toe aan onderhoud. Het zware verkeer in de stad en de bouwwerkzaamheden leggen stevige druk op de waterleiding. We hebben het wel over vijfhonderd kilometer kademuren. De gemeente heeft nu de hulp van het bedrijfsleven ingeroepen."

Zinkgaten
Afgelopen maanden richtten zinkgaten ravage aan in de Marnixstraat en op het Entrepotdok waar een deel van de kade instortte. "En dat zullen we vaker zien," zegt Ploos van Amstel. Een woordvoerder van Waternet kan de oorzaak van de gesprongen waterleiding nog niet noemen. "We gaan dit onderzoeken. We geven nu prioriteit aan het dichtdraaien van de leiding en de veiligheid van de mensen."

Tip Het Parool
Heb je een een nieuwsfoto bij dit bericht? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden