Geen vrouwen, geen debutanten

Vanavond begint het 65ste filmfestival van Cannes. Met vooralsnog de ideale openingsfilm: Moonrise kingdom.

De juryleden van het Cannes filmfestival, Alexander Payne, Ewan McGregor, Diane Kruger, Hiam Abbass, Jean-Paul Gaultier, Andrea Arnold, Nanni Moretti, Raoul Peck en Emmanuelle Devos. Beeld Guillame Horcajuelo
De juryleden van het Cannes filmfestival, Alexander Payne, Ewan McGregor, Diane Kruger, Hiam Abbass, Jean-Paul Gaultier, Andrea Arnold, Nanni Moretti, Raoul Peck en Emmanuelle Devos.Beeld Guillame Horcajuelo

'Ik ben er nog nooit geweest, dus alleen de reis naar Cannes vind ik al opwindend", zei de Amerikaanse regisseur Wes Anderson in aanloop naar de 65ste editie van het filmfestival van Cannes in interviews. "Het enige wat ik ervan ken, zijn de beelden van de rode loper en de paparazzi, dus ik heb totaal geen verwachtingen."

Vanavond, wanneer zijn tragikomische Moonrise kingdom is geprogrammeerd als openingsfilm van het prestigieuze evenement, kan Anderson zijn borst nat maken. De paparazzi zullen klaarstaan. Voor de excentrieke regisseur, natuurlijk, maar vooral voor zijn sterrencast.

Met de film komen Hollywoodvedetten als Edward Norton, Bruce Willis, Bill Murray, Tilda Swinton, Harvey Keitel, Frances McDormand en Jason Schwartzman naar Cannes. Naar verwachting zullen later ook beroemdheden als Nicole Kidman, Brad Pitt, Sean Penn, Kylie Minogue en Marilyn Manson het festival aandoen.

Het zijn overigens niet alleen de sterren die Moonrise kingdom op papier de ideale openingsfilm maken. Het thema - volgens Anderson gaan ál zijn films over de leegheid van de mens - sluit naadloos aan bij de mores van de Zuid-Franse badplaats, Anderson is een auteur én hij opereert soepeltjes binnen het studiosysteem.

"Wes Anderson is één van de rijzende sterren van de Amerikaanse cinema, waar hij een hoogstpersoonlijke touch aan toevoegt," jubelde festivaldirecteur Thierry Frémaux. "Hij is gevoelig en volstrekt onafhankelijk; deze bewonderaar van Fellini en Renoir is waarlijk een briljante, inventieve filmmaker." Festivalpresident Gilles Jacob voegde daaraan toe: "Met Moonrise kingdom vieren we de jonge Amerikaanse cinema."

Moonrise kingdom is één van de 22 films die Frémaux selecteerde voor de Gouden Palmcompetitie. Vier komen uit Noord-Amerika, drie uit Frankrijk en geen uit Nederland. Dat laatste is niets nieuws; de laatste Nederlandse film die de hoofdcompetitie haalde, was Jos Stellings Mariken van Nieumeghen in 1975.

In de Gouden Palmcompetitie is wel plaats ingeruimd voor de voormalige Gouden Palmwinnaars Michael Haneke, Abbas Kiarostami, Ken Loach en Cristian Mungiu, en veteranen als de bijna negentigjarige Alain Resnais.

Debutanten ontbreken, ook selecteerde Frémaux geen enkele film van een vrouwelijke regisseur. "Mannen houden wel van diepgang bij vrouwen, maar alleen in hun decolleté," liet een aantal vrouwelijke regisseurs aan de vooravond van het festival optekenen in de Franse krant Le Monde. Frémaux herkende zich niet in de kritiek. "Ik selecteer geen film die het niet verdient, alleen omdat hij door een vrouw is gemaakt." Vorig jaar waren er overigens vier vrouwen met een film in competitie - een record.

De Gouden Palm wordt zondag 27 mei uitgereikt door een jury met onder anderen acteur Ewan McGregor, modeontwerper Jean Paul Gaultier en scenarioschrijver en regisseur Nanni Moretti, die de prijs zelf in 2001 won voor La stanza del figlio. Juryvoorzitter Moretti zei dat hij op zoek gaat naar films die hem 'verrassen'.

Vorig jaar ging de hoofdprijs naar The tree of life van de Amerikaan Terrence Malick, wat zeker zal hebben bijgedragen aan het wereldwijde succes dat volgde. Wat het festival van Cannes voor een film kan betekenen, wordt misschien nóg beter geïllustreerd door de Franse zwijgende zwart-witfilm The artist van Michel Hazanavicius.

Die werd vorig jaar pas enkele dagen voor aanvang van het festival overgeheveld naar de competitie, won op de slotdag de prijs voor de beste acteur (Jean Dujardin), begon vervolgens aan een wereldwijde zegetocht en sleepte ten slotte vijf Oscars binnen.

Kanshebbers

On the road van Walter Salles

Frans-Braziliaanse film naar het fameuze cultboek van Jack Kerouac over de vriendschap tussen een jonge schrijver en een avontuurlijke losbol. Geregisseerd door Walter Salles, die eerder The motorcycle diaries maakte, met rollen voor onder anderen Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Amy Adams en Viggo Mortensen.

Amour van Michael Haneke

Drie jaar nadat hij de Gouden Palm had gewonnen met Das weisse Band keert de Oostenrijkse misantroop terug met een drama over twee gepensioneerde muziekleraren en hun dochter. Wanneer het kind een herseninfarct krijgt, wordt hun relatie op de proef gesteld. Met Isabelle Huppert (die in 2001 werd bekroond als beste actrice voor haar rol in Hanekes La pianiste), Emmanuelle Riva en Jean-Louis Trintignant.

Beyond the hills van Cristian Mungiu

Cristian Mungiu won in 2007 verrassend de Gouden Palm voor zijn grauwe drama 4 months, 3 weeks and 2 days en geldt sindsdien als aanvoerder van de Roemeense 'new wave'. In Beyond the hills focust hij opnieuw op een hechte vriendschap tussen twee jonge vrouwen. Nadat ze samen in een weeshuis zijn opgegroeid, vindt één van de vrouwen onderdak in een klooster. (Jan Pieter Ekker)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden