Geen Vrijland Festival dit jaar: weerstand uit de buurt te hevig

Vrijland, traditioneel op 5 mei, gaat dit jaar niet door in Noord vanwege weerstand van buurtbewoners. De organisatie opent kort na Bevrijdingsdag een nieuw stadsstrand en hoopt met de afzegging de buurt enigszins te vriend te houden.

De editie van vorig jaar op Blijburg Beeld Vrijland
De editie van vorig jaar op BlijburgBeeld Vrijland

Buurtbewoners in Noord hebben zich tot nu toe behoorlijk kritisch getoond over de komst van Noordkust, een nieuw horecaconcept van ondernemers Thijs Timmers en Nadia Duinker aan de Nieuwendammerdijk. In oktober van 2018 sloot hun zaak Amsterdam Roest. Op 11 mei moet Noordkust opengaan.

Bevrijdingsdagfestival
In de aanloop naar die opening zetten Timmers en Duinker twee evenementen op de agenda: een 'kleinschalig buurtfeest' op Koningsdag en Bevrijdingsfestival Vrijland. Dat festival werd afgelopen jaren georganiseerd bij Roest, op Oostpunt en op Blijburg. Het festival trok jaarlijks circa vijfduizend bezoekers. Voor de editie in Noord zetten Timmers en Duinker in op maximaal tweeduizend mensen.

Nu gaat er een streep door het festival. Zelfs het feest op Koningsdag gaat niet door. "De weerstand uit de buurt is simpelweg te hevig," zegt Duinker. Ze had rekening gehouden met tegenstanders, maar niet zo veel als in Nieuwendam. "Er is geen café in Amsterdam zonder boze buren. Maar wat hier in de buurt gaande is, is wel heel extreem."

Vergunningsaanvraag
Duinker en Timmers willen niet met ruzie aan hun nieuwe zaak in Noord beginnen. Zeker niet omdat de eisen aan hun vergunningsaanvraag naar eigen zeggen zwaarder zijn dan ooit. De ondernemers concentreren zich daarom nu volledig op hun vaste exploitatievergunning, die ook nog niet rond is.

Duinker: "Choose your battles betekent in dit geval helaas ook kill your darlings. Nu koste wat kost een evenement doorzetten, kan tegen ons gebruikt worden. En daar passen we voor. We horen ook zeker positieve geluiden uit de buurt, maar veel minder dan negatieve."

Lees ook: Buurt Nieuwendammerdijk vreest stadsstrand

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden