Geen villa's: Jagershuis aan de Amstel blijft monument

Het door sloop bedreigde Jagershuis aan de oever van de Amstel is voor­lopig gered. De rechtbank handhaaft de monumentale status van het pand.

Ruben Koops
null Beeld Charlotte Odijk
Beeld Charlotte Odijk

De Vereniging Historisch Amstelveen kan victorie kraaien. De erfgoedliefhebbers zijn door de rechter in het ­gelijk gesteld in een geschil met Aemstel Monuments, onderdeel van vastgoedconcern Breevast.

Het ­Jagershuis was vroeger een pleisterplaats voor schippers van trekschuiten tussen Amsterdam en Uithoorn. Ondanks een grootschalige verbouwing van het hotel-restaurant in de jaren zestig kreeg het een plekje op de lijst van Rijksmonumenten.

Daar wilde Aemstel Monuments het vanaf hebben, om op de plaats van het gebouw zeven nieuwe villa's te bouwen. Van de historische kenmerken was sinds de verbouwing bijna niets meer over, vond de eigenaar. Bovendien zou 't Jagershuis in de huidige vorm niet rendabel te exploiteren zijn.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed bleek bereid het pand van de monumentenlijst af te voeren. Een bezwaarprocedure hield die beslissing in stand, maar dat draait de rechtbank nu terug.

Ander type vergunning
Volgens de rechter geldt dat de overheid 't Jagershuis na de renovatie van vijftig jaar geleden opnieuw tot ­beschermd monument heeft aangewezen. Dat men die beslissing toen op verkeerde gronden gemaakt heeft of dat men tegenwoordig anders denkt over gerenoveerde monumenten, maakt wat de rechter betreft niet uit. Een monument blijft een monument.

Wethouder Herbert Raat (Monumenten) is opgetogen over het vonnis. "We zijn zuinig op het historische karakter van Amstelveen. Met dit vonnis moet de eigenaar een nieuwe verbouwingsaanvraag indienen, die past binnen de bestaande bebouwing."

Aemstel Monuments rest nog een optie om een ander type vergunning aan te vragen voor het wijzigen of ­slopen van een Rijksmonument. Maar de tegenstanders, waaronder de gemeente Amstelveen, voelen zich door de uitspraak in hun bezwaren gesterkt.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden