Geen verzoening Landsmeer

De verzoeningspoging tussen burgemeester Astrid Nienhuis van Landsmeer en de wethouders Franklin Monteban (VVD) en Mark Jan Prins (PvdA) is op niets uitgelopen.

Patrick Meershoek
null Beeld Google Maps
Beeld Google Maps

In hun eindrapport aan de gemeenteraad stellen de onderzoekers Chris Leeuwe en Haro Oppenhuis De Jong vast dat er geen uitzicht is op werkbare verhoudingen binnen het college. De raad zal zich donderdag uitspreken over de bestuurscrisis.

'Tragisch,' noemt Leeuwe de uitkomst van het vredesproces in Landsmeer. In juni spraken de strijdende partijen nog de intentie uit er met elkaar uit te komen, maar bij de voorbereidingen van een heidag om de lucht te klaren bleken de burgemeester en de wethouders het al niet eens te kunnen worden over de agenda.

De ontmoeting ging nog wel door, maar na afloop lieten de wethouders Monteban en Prins weten geen heil te zien in een verdere samenwerking met Nienhuis. Daarop liet de burgemeester weten dat zij zich op haar positie zou beraden.

De problemen in het bestuur van Landsmeer spelen sinds het aantreden van Nienhuis in september 2011. Al snel kwam de nieuwe burgemeester in botsing met Monteban, een ervaren wethouder die gewend is de lakens uit te delen in het dorp. 'De raad wilde een vernieuwer, maar geen vernieuwing,' was wat Leeuwe eerder dit jaar over de ontvangst van de ambitieuze burgemeester te horen kreeg.

In hun eindrapport schrijven de onderzoekers daarom dat ook de twee wethouders zich op hun positie dienen te beraden. 'Het is de gemeenteraad die daarover gaat,' zegt Leeuwe in een toelichting, "maar het lijkt ons noodzakelijk dat bij een eventueel vertrek van de burgemeester ook de wethouders zich afvragen of zij nog geloofwaardig kunnen functioneren.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden