Geen vervolging Rotterdamse driehoek

ROTTERDAM - De Rotterdamse 'driehoek' heeft geen strafbare feiten gepleegd tijdens de aanhouding van 87 personen na afloop van de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax in april vorig jaar.Het Openbaar Ministerie (OM) zal burgemeester Ivo Opstelten, hoofdofficier Henk Korvinus en korpschef Aad Meijboom daarom niet vervolgen. Dat heeft een woordvoerster van het OM dinsdag laten weten.

Volgens justitie heeft onderzoek aangetoond dat de aanhoudingen niet onrechtmatig waren. Ook is niet gebleken dat de verdachten na hun aanhouding onheus zouden zijn behandeld. Arrestanten moesten urenlang wachten. Velen klaagden dat ze niet naar het toilet konden en geen eten en drinken kregen. Het OM concludeert nu dat justitie naar vermogen correct heeft gehandeld.

De politie wilde met het optreden rond de wedstrijd rellen voorkomen. De meeste supporters werden opgepakt, omdat zij niet weg wilden gaan bij een viaduct waar de Ajax-fans met de trein onderdoor moesten. Ook gooiden de supporters met stenen. De ME verrichtte enkele charges om de supporters uit elkaar te drijven. De politie had van tevoren gewaarschuwd mensen direct aan te houden als ze zich zouden misdragen. In totaal hield de politie die dag 838 personen aan.

Volgens justitie is gebleken dat supporters in de richting van de politie zeer provocatief gedrag hebben vertoond. Ze beledigden agenten en bekogelden hen ook met stenen en vuurwerk en gingen tegen de charges van de politie in. De aanhoudingen waren rechtmatig omdat er een samenscholingsverbod van kracht was. Bovendien gaven de supporters geen gehoor aan de oproep van de politie om het viaduct waarop ze stonden bij het stadion te verlaten.

De supportersvereniging van Feyenoord, de advocaten Arthur van der Biezen en Frank van Ardenne zijn teleurgesteld. ''Wij gaan het gerechtshof in Den Haag vragen het OM alsnog de opdracht te geven om de driehoek te vervolgen'', zei Van Ardenne.

Onder de honderden aangehouden voetballiefhebbers waren ook vrouwen en vaders met kinderen. ''Er was geen enkele reden om deze keurige, onschuldige supporters aan te houden. Zij konden geen kant op. Anderen hebben de bevelen van de politie niet gehoord. Vervolgens werden zij wel wederrechtelijk van hun vrijheid beroofd'', stelt de advocaat.

De gemeente, politie en het OM in Rotterdam hebben altijd achter hun handelen van 23 april gestaan. Zij zijn blij met de beslissing van justitie in Den Haag. (ANP)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden