Geen vervolging bloedbad Rawagedeh

Nederlandse militairen die betrokken zouden zijn geweest bij het bloedbad in Rawagedeh in Indonesië in 1947, worden niet vervolgd.

Het Rawagedeh-monument in Indonesië. Beeld ANP
Het Rawagedeh-monument in Indonesië.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem komt vrijdag tot de conclusie dat de misdrijven zijn verjaard en stelt daarom geen strafrechtelijk onderzoek in. Dat geldt ook voor de vermeende misdrijven die van december 1946 tot en met februari 1947 zouden zijn gepleegd tegen de bevolking van het huidige Sulawesi.

Het Comité Nederlandse Ereschulden verzocht het OM in januari tot vervolging over te gaan. De feiten, waarop in 1947 de doodstraf stond, waren al na 24 jaar verjaard.

In 1995 deed justitie eveneens een oriënterend onderzoek, maar kwam toen al tot dezelfde conclusie. 'Het OM realiseert zich dat dit besluit zeer onbevredigend moet zijn voor nabestaanden en andere betrokkenen, maar kan vanuit zuiver juridische overwegingen niet tot een andere slotsom komen', aldus het OM.

In het Javaanse dorp Rawagedeh, dat tegenwoordig Balongsari heet, doodden Nederlandse militairen in 1947 honderden mannen. Ook gevangenen en vluchtenden werden gedood. Inmiddels is bepaald dat negen nabestaanden van deze mannen een schadevergoeding van 20.000 euro per persoon krijgen. Ook heeft de Nederlandse staat bijna 65 jaar na dato excuses aangeboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden