Geen vervolging bestuurders na massale arrestaties Ajax-fans

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde maandag dat de zogenoemde driehoek niet kon weten dat zoveel voetbalsupporters werden gearresteerd, anders hadden ze wel een andere afweging gemaakt. Foto ANP/Robert Vos Beeld
Het gerechtshof in Den Haag oordeelde maandag dat de zogenoemde driehoek niet kon weten dat zoveel voetbalsupporters werden gearresteerd, anders hadden ze wel een andere afweging gemaakt. Foto ANP/Robert Vos

DEN HAAG - Oud-burgemeester Ivo Opstelten, korpschef Aad Meijboom en de voormalige hoofdofficier van justitie Henk van Brummen worden niet vervolgd voor de massale arrestaties bij de wedstrijd Feyenoord - Ajax in april 2006. Bij de klassieker hield de politie in Rotterdam 799 mensen aan.

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde maandag dat de zogenoemde driehoek niet kon weten dat zoveel voetbalsupporters werden gearresteerd, anders hadden ze wel een andere afweging gemaakt. Het hof kraakt wel kritische noten. Eerder liet de Nationale ombudsman zich al negatief uit over het politieoptreden.

85 leden van de supportersvereniging FSV deden in 2006 aangifte bij het Openbaar Ministerie (OM) tegen de bestuurders. Het OM besloot vervolgens geen rechtszaak te beginnen. De fans stelden beroep in. Zij hadden liever gezien dat er een rechtszaak kwam, maar ze verwachten niet dat nogmaals honderden ''goedwillende supporters'' worden aangehouden. ''Dat is winst, want daar was het de FSV uiteindelijk om te doen'', aldus de vereniging.

Op de bewuste zondagmiddag besloot de politie de aanhang van Feyenoord aan te houden, die massaal op een viaduct bij stadion de Kuip bleef hangen. Zij gaven geen gehoor aan bevelen en overtraden het samenscholingsverbod. Daarop werden zij allen, onder wie kinderen, ouderen en zwangere vrouwen, opgepakt en in bussen naar onder meer de parkeerkelder van het gerechtsgebouw gebracht. Daar bleven ze urenlang verstoken van toiletten, eten en drinken.

Van de 799 arrestanten stond uiteindelijk maar een klein deel terecht, maar niet voor hetgeen waarvoor ze destijds werden aangehouden (namelijk geen gehoor geven aan een bevel). Zij moesten zich verantwoorden voor geweld en omdat zij zich niet konden legitimeren.

''Het is ondenkbaar dat als zo'n grote groep mensen wordt aangehouden, iedereen zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten'', aldus een persraadsheer. Toch concludeert het hof dat de driehoek de wet niet heeft overtreden. De drie bestuurders waren niet verantwoordelijk voor het optreden van individuele politiemensen.

De driehoek heeft er wel van geleerd. Hoofdofficier van justitie Henk Korvinus stuurde de arrestanten die niet zijn vervolgd een excuusbrief. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden