Geen verruiming armoederegeling vanwege coronacrisis

Vanwege de coronacrisis komen 6700 Amsterdammers toch niet in aanmerking voor de minima-regelingen, zoals toeslagen, gratis laptops voor scholieren of een vergoeding voor contributie van een sportclub. Het college heeft het geld nodig om gaten in de begroting te dichten.

Voedselpakketten worden uitgedeeld bij de Voedselbank. Beeld ANP
Voedselpakketten worden uitgedeeld bij de Voedselbank.Beeld ANP

Het is een van de eerste plannen van het college die in de ijskast gaan vanwege de dreigende tekorten, veroorzaakt door de coronacrisis. De coalitie van GroenLinks, PvdA, SP en D66 had afgesproken om de regelingen voor minima open te stellen voor Amsterdammers die 130 procent van het minimumloon verdienen.

Op dit moment maken alleen inwoners die maximaal 120 procent van minimumloon verdienen, aanspraak op dit soort tegemoetkomingen. Dit zou betekenen dat ongeveer 6700 inwoners extra gebruik konden maken van deze vergoedingen.

‘Zwaar besluit’

Het college had in maart het definitieve besluit voor de verruiming genomen, maar moet een maand later alweer overgaan tot uitstel vanwege de coronacrisis. “Een zwaar besluit,” zegt wethouder Marjolein Moorman. “Maar ik vond het gek om dit besluit in deze tijden onverkort door te zetten. Corona heeft grote gevolgen voor armoede in de stad en we willen voorkomen dat we straks andere maatregelen niet meer kunnen nemen.”

In het collegeakkoord werden de kosten van de verruiming in 2020 ingeschat op 2 miljoen euro en voor de jaren daarna op 3 miljoen.

Begrotingstekort

De crisis heeft enorm veel effect op de gemeentebegroting. Wethouder Victor Everhardt van Financiën houdt rekening met een begrotingstekort van 275 tot 360 miljoen euro over 2020. Door de crisis loopt Amsterdam veel inkomsten mis, zoals toeristenbelasting, parkeergelden en leges, omdat de stad minder bezoekers trekt, festivals zijn afgelast en ondernemers in grote problemen verkeren.

Amsterdam klopt, met de andere gemeenten aan bij het Rijk voor compensatie, maar zal zelf ook maatregelen moeten nemen en wellicht bepaalde plannen moeten uitstellen of schrappen, zoals de verhoging van de inkomensgrens voor de minima-regelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden