Geen verrassingen in eerste hap grond van Mars

De Marsrover Curiosity heeft zijn eerste hap Marszand chemisch geanalyseerd. Er is niets bijzonders ontdekt, lieten NASA-wetenschappers maandag weten op een bijeenkomst van de American Geophysical Union in San Francisco.

Redactie
De derde (links) en vierde hap die de Curiosity in oktober uit de grond op Mars nam. De foto werd maandag vrijgegeven door de NASA. Beeld afp
De derde (links) en vierde hap die de Curiosity in oktober uit de grond op Mars nam. De foto werd maandag vrijgegeven door de NASA.Beeld afp

De verkenner speurt sinds augustus het Marsoppervlak af naar bouwstenen van leven. Maar in de eerste hap zand die het voertuig nam om in zijn inwendige chemische laboratorium te analyseren, zijn geen aanwijzingen voor deze bouwstenen aangetroffen. Het monster bevatte water en verschillende andere mineralen, maar niet de complexe koolstofhoudende verbindingen die noodzakelijk zijn voor microbieel leven.

Koolstofverbinding
De Curiosity trof wel een eenvoudige koolstofverbinding aan, maar de onderzoekers moeten nog vaststellen of het hier gaat om een op Mars voorkomende stof of om een materiaal dat afkomstig is van elders.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie liet eerder al weten dat er niets bijzonders is aan het zand dat werd getest. Het is prima om te beginnen met 'saai veilig zand van een Marsduin', zei Daniel Limonadi van NASA in oktober.

Een vorige week vrijgegeven panoramafoto van Mars, gemaakt door de Mast Camera ('Mastcam') van de Curiosity. Beeld afp
Een vorige week vrijgegeven panoramafoto van Mars, gemaakt door de Mast Camera ('Mastcam') van de Curiosity.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden