Plus

Geen verkooppraatjes: kijkje op matchingdag econometrie

Bij de VU nemen dit jaar 6840 studenten deel aan de matchingprogramma's. Econometrie trok vorige week 120 belangstellenden.

Vrije Universiteit Beeld ANP
Vrije UniversiteitBeeld ANP

Tijdens de matchingdag van econometrie zitten vooral jongens in de collegebanken. Op het bord heeft de docent een grafiek getekend. Op de horizontale lijn staan de examencijfers wiskunde van de aanwezigen. Op de verticale lijn wordt aangegeven hoeveel moeite het hun heeft gekost om dat cijfer te halen.

Grafieken lezen
De meeste studenten hebben een examencijfer tussen de 7 en de 9. Wel blijkt er een groot verschil te zijn in de hoeveelheid moeite die het hun heeft gekost. Docent Bernd Heidergott trekt met een ouderwets krijtje twee grote strepen dwars door de grafiek. "Econometrie is grafieken lezen."

"Iedereen die lager dan een zeven staat, zit in de gevarenzone. Een zeven staat bij ons gelijk aan een 5,5. Iedereen die het veel moeite heeft gekost, zit in de gele zone. De student die een zeven of hoger staat en hiervoor qua moeite het getal nul tot en met vijf heeft ingevuld, zit in de groene zone," doceert Heidergott.

"Heb je veel moeite gedaan en een laag cijfer gehaald, dan is de studie misschien te moeilijk voor je. Maar bij een hoog cijfer en weinig moeite zal de schok weer te groot zijn."

Heidergott denkt niet dat zijn grafiek studenten afschrikt. "Eerlijkheid is het beste. Je moet geen verkooppraatjes houden. Deze studie staat bekend als een van de moeilijkste. Studenten moeten 60 uur per week werken. Trekken ze in het eerste jaar niet meteen een goede 100 meter sprint, dan maken ze een slechte start."

Vragenlijst
Matching moet er sinds 2014 voor zorgen dat de uitval onder eerstejaars minder wordt. De uitval van eerstejaars op de VU is weliswaar minder geworden, maar het is moeilijk te zeggen of dat door de matching komt.

Het programma bestaat uit twee onderdelen: een onderwijsdag met een hoorcollege of werkgroep en een vragenlijst over studievaardigheden, persoonlijke situatie en de interesse in de opleiding. De vragenlijst is verplicht. "We adviseren de lijst naar eer en geweten in te vullen. Het is puur voor jezelf, dan pas krijg je het goede advies."

De aankomende studenten hebben vaak al meeloopdagen en bachelordagen achter de rug. "Dit is de laatste check om te kijken of de VU en de studie bij je passen. Studenten hebben hier recht op," zegt Kitty van der Heijden van de VU.

In de wind slaan
Aan het einde van het programma volgt een advies en de uitslag van een toets die de aankomende studenten afleggen. "Scoor je laag, dan betekent dat niet dat je ongeschikt bent voor de studie maar bijvoorbeeld je wiskunde moet bijspijkeren of wat boeken lezen voor je begint. Maar je mag ons advies in de wind slaan. Het is niet bindend."

Heidergott besluit zijn college met de woorden: "Wie ben ik om te vertellen dat iemand geen schijn van kans maakt. Individueel heeft de grafiek geen enkele waarde. Ik zou zeggen: prove us wrong."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden