Geen verbreding A4

DEN HAAG - De verbreding van de A4 tussen Leiderdorp en Zoeterwoude is voorlopig van de baan. De Raad van State vernietigde gisteren het besluit tot verbreding wegens de luchtverontreiniging die dat met zich meebrengt.Met nieuw onderzoek naar de luchtkwaliteit wil Rijkswaterstaat aantonen dat de verbreding van twee keer twee naar twee keer drie banen voldoet aan de wettelijke eisen en uitvoering van het project zo snel mogelijk hervatten. Met het resultaat van dat onderzoek in de hand moet een nieuw besluit worden genomen over het te volgen tracé. Rijkswaterstaat verwacht een vertraging van drie maanden tot anderhalf jaar bij uitvoering van het project.

De verbreding is belangrijk voor aanpak van de files in de Randstad en het verbeteren van de leefbaarheid in de omgeving van de A4, zo stelt Rijkswaterstaat in een reactie. De gemeente Leiderdorp bevestigt dat: ''Dit is een ramp met verregaande consequenties.'' Leiderdorp heeft veel projecten lopen die afhankelijk zijn van verbreding en verdieping van de A4.

In zijn uitspraak stelt de Raad van State dat de bredere weg, ook bij een maximumsnelheid van tachtig kilometer per uur, leidt tot een te hoge uitstoot van stikstof en mogelijk ook van fijnstof. De Raad oordeelde dat Rijkswaterstaat niet op de juiste manier de groei van de vervuiling op de ene plaats wegstreept tegen verbetering verderop.

De berekeningen van Rijkswaterstaat over de luchtkwaliteit beperken zich tot de oplevering van het tracé in 2012. Het verkeer zou daarna niet meer toenemen, maar dat is volgens de Raad van State niet hard te maken. Verder keken de plannenmakers ten onrechte alleen naar de directe omgeving van de A4 terwijl verbreding van de A4 ook gevolgen heeft voor aan- en afvoerwegen in een groter gebied.

De rechtszaak was aangespannen door Milieudefensie en anderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden