Geen verbod, wel waarschuwing voor magneetvissers in Amsterdam

Ondanks het toenemend aantal opgeviste granaten, wil het Amsterdamse college geen verbod op mangneetvissen invoeren. De politie waarschuwt inmiddels wel voor de risico’s van de populaire hobby.

Een groep magneetvissers in Kattenburg in Amsterdam.  Beeld Renate Beense
Een groep magneetvissers in Kattenburg in Amsterdam.Beeld Renate Beense

Het is een steeds vaker voorkomend beeld in Amsterdam: een groep – meestal mannen – die een touw met een magneet van een kade of brug afgooit. De buit is soms geen kattenpis. Behalve roestige fietsen, hengelen de vissers ook wapens en granaten omhoog.

De politie moest dit jaar al enkele keren in actie komen bij bijzondere vangsten. Zo viste iemand in juni een handgranaat uit het Singel en in mei werd er een explosief uit het water gehaald bij de Houtmankade. Ook het aantal gevonden vuurwapens loopt op met onder meer vondsten in Osdorp, Zuidoost en Slotermeer.

Dna-sporen

Voor de politie is dit de reden om in een voorlichtingsvideo te adviseren over mogelijk gevaarlijke vondsten. Vissers die denken een explosief of vuurwapen te hebben opgevist, moeten dit altijd bij de politie melden. Dit geldt ook voor hulzen en kogels.

Bovengenoemde vondsten moeten volgens de politie meteen terug het water in. Explosieven kunnen nog gevaarlijk zijn, omdat water ze niet onschadelijk maakt. Ook kunnen er nog sporen van de vorige eigenaar aan wapens of explosieven zitten en blijven dna-sporen beter bewaard onder water.

Archeologische vondsten

Ondanks de bijzondere vondsten denkt het Amsterdamse college niet aan een verbod. “Het is hier nog niet op de agenda voorbijgekomen,” zegt een woordvoerder van burgemeester Halsema. “Het speelt hier niet.”

Amsterdam wordt steeds populairder onder magneetvissers. Buiten Amsterdam wordt het aantal grachten waar met een magneet gehengeld mag worden, steeds kleiner. In navolging van gemeenten als Haarlem, Delft en Nijmegen heeft ook Amersfoort een verbod aangekondigd.

“We snappen dat magneetvissen heel spannend en leuk is. Helaas is het ook gevaarlijk. Je weet nooit of je te maken hebt met instabiele of stabiele munitie,” verklaart woordvoerder Leonie Scholten van gemeente Amersfoort. Het verbod is nog niet van kracht, maar vissers worden wel al door handhavers weggestuurd.

Behalve het gevaar voor de visser is er in sommige gemeenten ook kans op het omhoog halen van archeologische vondsten. Magneetvissers geven bijzondere vondsten vaak niet af bij de gemeente.

Jonge kinderen

Brian Ponsioen, fervent magneetvisser in Amsterdam, juicht het advies van de politie toe. Op zijn Facebookaccount Ironmen MD zijn filmpjes van zijn vondsten te zien. Met een aantal andere magneetvissers ging hij voor de voorlichtingsvideo met de politie in gesprek. “Je moet weten waar je mee bezig bent, gevaren kunnen herkennen en daarnaar handelen.” Hij ziet ook dat steeds meer jonge kinderen een magneet uitgooien. “In hun ogen is een wapen op granaat vinden tof en stoer.”

Bij een verbod ziet hij juist meer gevaar voor de hobbyisten. “De echte fanatieke vissers gooien toch wel een magneet uit, maar als er dan een vuurwapen of explosief aan de magneet hangt, dan is er geen EOD meer die ze kunnen bellen. Met alle gevolgen van dien.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden