'Geen verband liquidaties aangetoond'

AMSTERDAM - Er lijkt nauwelijks enig of zelfs geen verband te bestaan tussen een schietpartij in Amsterdam op 10 augustus en twee moordzaken eerder dit jaar, waaronder de dubbele moord in februari bij een pannenkoekenhuis in Leiderdorp. Het Openbaar Ministerie (OM) overschrijdt de grens van het toelaatbare door dit verband als min of meer vaststaand feit in de publiciteit te brengen.

Dat betoogde advocate Anique Slijters vrijdag bij de rechtbank in Amsterdam. Haar cliënt Henk S. wordt met drie anderen verdacht van de Amsterdamse schietpartij, die slachtoffer Marlon D. ternauwernood overleefde. Volgens politie en justitie past de aanslag in een reeks liquidaties in de onderwereld, waar de verdachten meer van weten. Een van de verbindende factoren is een levensgrote tatoeage van Chinese tekens, die de verdachten op hun rug hebben laten zetten. 'Wees daadkrachtig', zo luidt de Nederlandse vertaling van de tekens.

Eenzelfde tatoeage werd aangetroffen op de rug van Onno Kuut, die op 25 maart vermoord werd gevonden in de duinen bij Hoek van Holland. Kuut had in februari een afspraak met de twee slachoffers in Leiderdorp, de criminelen Boneka Belserang en Yassin Chakor, op de dag dat zij werden geliquideerd. In de reeks huurmoorden zou ook die op August Adjoeba (in augustus 2008, in Amsterdam-Buitenveldert) passen. De mannen met tatoeages zouden tezamen een groep criminele huurlingen vormen.

Slijters hekelde het feit dat justitie dit hele verhaal naar buiten heeft gebracht, vooral in een uitzending van Opsporing Verzocht in oktober. ''Mijn cliënt is hierdoor al veroordeeld, hij kan zich er niet tegen verdedigen.'' Officier van justitie Sabine Tammes wees erop dat de verdachten er zelf voor kiezen hardnekkig te zwijgen. Zij maken zichzelf daarmee nog verdachter dan ze al zijn, vindt de officier.

Henk S. en zijn medeverdachten opereerden volgens Tammes vanuit een woning in Amstelveen, waar na de arrestaties een hoeveelheid wapens en munitie werd gevonden. Onder meer observaties en telecomgegevens in de periode rond de moordaanslag leveren aanwijzingen op dat de verdachten verantwoordelijk zijn voor de poging moord op Marlon D.

De rechtbank wees vrijdag een verzoek tot opheffing van het voorarrest van Henk S. af. De zaak zal pas volgend jaar inhoudelijk worden behandeld. (ANP)

Onno Kuut Beeld
Onno Kuut
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden