Geen vastgoedfonds kunst

AMSTERDAM - De gemeenteraad blokkeert het plan om gemeentelijke kunstgebouwen in een vastgoedfonds onder te brengen.PvdA-wethouder Carolien Geherels (Kunst) wil onder meer Carré, het Stedelijk Museum, Paradiso, de Melkweg, De Balie en het Muziekgebouw aan 't IJ in een fonds onderbrengen dat zich zal bezighouden met het beheer en het wegwerken van achterstallig onderhoud.

In dat fonds kunnen ook particuliere investeerders deelnemen, die een bescheiden winst kunnen verwachten. Het fonds zou moeten worden gevoed met huuropbrengsten en de verkoop van enkele panden. De instellingen zouden zo meer zekerheid over hun huisvesting en minder plotselinge huurverhogingen krijgen.

Maar haar eigen PvdA-fractie, met twintig zetels bijna goed voor een meerderheid, heeft vergaande bezwaren. ''Ik vraag me af wat dat fonds oplost,'' zegt raadslid Anne Graumans. ''Het gaat erom het onderhoud en beheer van de gebouwen te professionaliseren. Maar als je dat doet door de zeggenschap over de aan- en verkoop weg te geven, vind ik dat een nogal heftige zet. Daar komen nog allerlei kosten bij voordat je de gebouwen kunt overdragen.''

Gehrels wil in eerste instantie alleen een onderzoek voor de kansen van een vastgoedfonds. Graumans voelt daar ook weinig voor. ''Dan ontstaat al gauw het idee dat we het maar moeten doen. Ik wil liever een onderzoek naar de mogelijkheden voor andere constructies.'' Graumans denkt aan 'maatwerk'. ''Kijk eerst of een instelling het pand van de gemeente wil overnemen. Met name bij instellingen die minder afhankelijk zijn van subsidie, kan dat het geval zijn.''

Van de 120 gesubsidieerde kunstinstellingen in Amsterdam zijn vijftig gehuisvest in panden van de gemeente. Ze worstelen met een jaarlijks achterstallig onderhoud van dertien miljoen euro. De Amsterdamse Kunstraad sloeg eerder alarm over de exploitatie en het onderhoud van de kunstgebouwen. Overmorgen wordt de kwestie besproken in de raad.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden