Update

'Geen valse hoop voor slachtoffers Taylor'

Ex-president Charles Taylor van Liberia. Foto AFP Beeld ap
Ex-president Charles Taylor van Liberia. Foto AFPBeeld ap

DEN HAAG - Het proces wegens oorlogsmisdaden tegen ex-president Charles Taylor (62) van Liberia loopt ten einde. Maar er is geen reden tot optimisme dat de slachtoffers in geval van een veroordeling een schadevergoeding krijgen. Het werk van de VN-commissie die op zoek is naar tegoeden van Taylor, wordt gedwarsboomd.

Dit zei hoofdaanklaagster Brenda Hollis van het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL) woensdag tijdens een discussie in het Asser Instituut voor internationaal recht in Den Haag. In het Taylor-proces in Leidschendam is vorige week de laatste van in totaal 115 getuigen gehoord. Het is de eerste keer dat een proces tegen een voormalig staatshoofd voor een internationaal hof dat stadium bereikt; ex-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië stierf eerder, in 2006 tijdens het vijfde jaar van zijn marathonproces voor het VN-tribunaal in Den Haag.

Volgens Hollis is nu aangetoond dat dergelijke megazaken tegen hoge politieke leiders wel degelijk mogelijk zijn, ondanks de enorme uitdagingen: de aanklachten in de tenlastelegging beslaan een groot gebied over een tijdsperiode van jaren, het gaat om duizenden misdrijven, tienduizenden slachtoffers; en de aangeklaagde leider is zelf niet ter plaatse geweest en de link tussen hem en het misdrijf moet worden bewezen.

Het proces tegen Taylor, dat om veiligheidsredenen van West-Afrika naar Nederland is overgeheveld, begon in juni 2007. In februari worden de slotpleidooien gehouden. Hollis hoopt op een uitspraak in de zomer van 2011. Zij houdt Taylor medeverantwoordelijk voor onder meer moord, verkrachting, slavernij en plundering in de periode van 1996 tot 2002. Hij zou rebellen in buurland Sierra Leone hebben aangestuurd en wapens hebben geleverd in ruil voor diamanten.

Rebellengroepen als het RUF zetten gedrogeerde kindsoldaten in en gingen op een gruwelijke manier tekeer. Zo werden regelmatig handen en andere lichaamsdelen afgehakt bij burgers. Tijdens het proces getuigde een man die beide handen had verloren. Eerst hakten de rebellen één hand af. Toen zij hetzelfde bij zijn zoon wilden doen, zei de man: neem mijn tweede hand maar.

De Amerikaanse juriste Hollis vindt het een 'schande' dat de internationale gemeenschap niet meer doet voor de slachtoffers in Sierra Leone. Mensen die eerder voor zichzelf en hun familie konden zorgen, moeten nu zonder handen bedelen op straat.
(ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden