Geen vallend marmer meer in Paleis van Justitie

Kozijnen en balies in het gloednieuwe gerechtshof aan het IJdok zijn gestut nadat twee forse marmeren platen naar beneden waren gekomen. Een spectaculair gezicht, maar het gevaar is geweken, bezweert president Herman van der Meer.

Stukken marmer onder de trap, platen van de centrale balie en andere marmer platen kunnen loslaten en worden gestut in het Paleis van Justitie, Gerechtsgebouw. De ruimte onder de trap is afgezet met een rood lint. Beeld Elmer van der Marel
Stukken marmer onder de trap, platen van de centrale balie en andere marmer platen kunnen loslaten en worden gestut in het Paleis van Justitie, Gerechtsgebouw. De ruimte onder de trap is afgezet met een rood lint.Beeld Elmer van der Marel

Het zit niet mee in het splinternieuwe Paleis van Justitie. Van der Meer was nog druk doende de gebreken te herstellen waarmee het van marmer vergeven gebouw na oplevering bleek te kampen, of vorige week dinsdag kwamen rond lunchtijd met een harde klap twee marmeren plafondplaten naar beneden.

De platen, van pakweg een meter lang, een halve meter breed en twee centimeter dik, hadden onder de trap van de begane grond naar de eerste verdieping gehangen. Bouwkundigen zeiden dat het belopen van de trap de platen moet hebben losgetrild. Zo'n kinderziekte komt vaker voor.

'Je moet zulke platen niet op je hoofd krijgen,' zegt Van der Meer. 'De mensen waren enorm geschrokken. Dan ontstaat een professionele verontwaardiging: hoe kán dit nou? Ik neem geen genoegen meer met mooie beloften.'

De uitvoerder en de aannemer stelden tijdens een 'noodinspectie' vast dat de meeste marmerplaten aan de wanden en de plafonds extra geborgd zitten, waardoor ze niet kunnen vallen. Boven de (hoge) vensterbanken en de balies van de bodes op verschillende verdiepingen hangen platen die nu nog extra worden gezekerd.

De vensterbanken zijn met linten afgezet zodat daar niemand in gaat zitten en zijn, net zoals de balies, gestut. De platen die daar hangen zijn overigens kleiner en dunner dan de platen die zijn gevallen, maar evengoed groot genoeg om iemand te verwonden.

Lees vandaag meer in Het Parool.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden