'Geen vaccin tegen deze vogelgriepvariant'

Tegen de H5N8-variant van de vogelgriep die nu is vastgesteld op vier pluimveebedrijven, bestaat nog geen vaccin. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) stelde vandaag dat het niet mogelijk is om de ziekte te beteugelen door alle kippen in te enten.

Het bedrijf in Overijssel waar vogelgriep werd aangetroffen. Beeld anp
Het bedrijf in Overijssel waar vogelgriep werd aangetroffen.Beeld anp

Ook als het wel zou kunnen, dan nog voorziet Dijksma geen einde aan de problemen. 'Met inenten laat je de dieren misschien wel niet meer ziek worden, maar het virus sluimert gewoon door, met alle gevolgen voor de volksgezondheid. Als een hoogpathogeen virus gaat muteren, bedreigt dat de volksgezondheid; dat moeten we niet willen.' Mensen die in direct en intensief contact komen met pluimvee met dit virus, kunnen daardoor besmet raken. Meestal ervaren ze dan lichte griepverschijnselen.

Vanwege de vogelgriep zijn inmiddels zes bedrijven geruimd, waarvan twee uit voorzorg, en gelden allerlei beperkingen. Zo is het vervoer van vleeskuikens verboden en mag geen nieuw pluimvee naar bedrijven worden gebracht. Dijksma werkt aan maatregelen om de problemen op de bedrijven met vleeskuikens te verminderen. Ze kondigde een plan aan waardoor de vleeskuikens 'onder strakke begeleiding via een corridor' toch naar slachterijen in het westen van het land zouden kunnen.

De capaciteit van slachterijen in Oost-Brabant en Limburg is namelijk onvoldoende gebleken. De corridor loopt van Zuidoost-Nederland (regio C) naar West-Nederland (regio A) via de snelwegen A2, A15, A16 en A20. Het land is in vier regio's opgedeeld om verspreiding van het virus zo veel mogelijk te voorkomen. Bedrijven die gebruik willen maken van de corridor, moeten dat een dag van tevoren opgeven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Er is geen vaccin tegen dit type vogelgriep. Beeld anp
Er is geen vaccin tegen dit type vogelgriep.Beeld anp

Onderzoek wilde vogels

Knobbelzwanen, wilde eenden en meeuwen worden momenteel uit voorzorg gevangen om te zien of zij dragers zijn van het virus dat vogelgriep veroorzaakt. Van de dieren worden monsters genomen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Erasmus Medisch Centrum, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en SOVON Vogelonderzoek Nederland. Verder worden de vogels in de leefgebieden rond de besmette bedrijven bekeken, om ze te vergelijken met uitbraken in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Door de overgang van het landelijke vervoersverbod naar een regionale aanpak ontstaat volgens Dijksma directe schade voor de broederijen en de vermeerderingsbedrijven in de pluimveesector. Over de vergoeding van die schade zijn nog geen afspraken met de sector gemaakt. Dijksma wil overleggen met het bedrijfsleven om een oplossing te vinden volgens Europese richtlijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden