Update

Geen uitsluitsel over doodsoorzaak Kooistra

Een lijkwagen arriveert in de nacht van maandag op dinsdag bij de villa waar horecamagnaat Sjoerd Kooistra dood is aangetroffen. ANP Beeld
Een lijkwagen arriveert in de nacht van maandag op dinsdag bij de villa waar horecamagnaat Sjoerd Kooistra dood is aangetroffen. ANP

UBBERGEN - De dood van de Groningse horecamagnaat Sjoerd Kooistra is nog steeds omgeven door raadselen. Kooistra werd maandagmiddag levenloos gevonden in zijn villa in Ubbergen. Hij is het slachtoffer van een liquidatie, lieten familieleden van de horecabaas dinsdag weten. Zelfmoord, zegt zijn advocaat. De politie verwacht woensdag meer te kunnen zeggen over de dood van Kooistra. Dan moet ook het resultaat van een dinsdag verrichte sectie duidelijk zijn. ''We houden overal rekening mee'', aldus een woordvoerster van de Gelderse politie.

Kooistra was een van de bekendste uitbaters van horecagelegenheden in Nederland. In 2003 bezat hij tachtig zaken waarvan het merendeel in Groningen en Amsterdam. In de Quote 500 van rijkste Nederlanders stond hij in 2008 op nummer 222 met een geschat vermogen van 130 miljoen euro.

De afgelopen driekwart jaar verkeerde Kooistra op voet van oorlog met bierbrouwer Heineken. Hij had schulden en huurachterstanden bij de brouwerij die waren opgelopen tot zeker 60 miljoen euro. Heineken liet dinsdag weten een reddingsplan te hebben aangeboden aan Kooistra. In een brief die Heineken vorige week naar Kooistra had gestuurd, drong de brouwer aan op transparantie van Kooistra en terugbetaling van een deel van de schuld die hij had lopen bij Heineken.

Vriend en advocaat van Kooistra, Oscar Hammerstein reageerde dinsdag fel op het reddingsplan van Heineken. ''Het was een capitulatievoorstel dat Kooistra van al zijn activa zou beroven'', aldus Hammerstein. De raadsman vindt dat de brouwer ''schandalig'' heeft gehandeld. Volgens de advocaat staat als een paal boven water dat Kooistra de hand aan zichzelf heeft geslagen. ''Het is een kwestie van tijd voor de politie dat bevestigt.'' Heineken wil binnenkort met de advocaat om de tafel om de zaak te bespreken.

De plotselinge dood van de horecamagnaat heeft niet voorkomen dat Plassania Beheer, het bedrijf van Kooistra, acht cafés moet ontruimen op last van de voorzieningenrechter in Amsterdam. Die deed dinsdag uitspraak in een kort geding dat Heineken had aangespannen. De vennootschap huurt de panden van Heineken en heeft inmiddels een achterstand in de betaling van de huur van bijna 464.000 euro. ''Het overlijden van Kooistra brengt geen verandering in de uitkomst van dit kort geding'', aldus een woordvoerder van de rechtbank.

Plassania kan de ontruiming van de zaken in Amsterdam (4), Eindhoven (2) en Nijmegen (2) voorkomen door het geld alsnog binnen twee weken te betalen. Heineken liet weten voorlopig niets met het vonnis te doen. ''Voor de komende tijd leggen we de procedures stil. Eerst even rust'', aldus een woordvoerder.

Gastheer Titus Roelvink van de Oesterbar aan het Amsterdamse Leidseplein reageerde dinsdag geschrokken op de dood van Kooistra. De horecamagnaat deed het visrestaurant vijf jaar geleden samen met brasserie Keyzer bij het Concertgebouw en café Hoppe van de hand. ''Mijn eerste reactie was dat hij wel eens vermoord zou kunnen zijn. Hij heeft per slot van rekening nogal wat vijanden in het horecawereldje.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden