Geen uitbundige verjaardag voor Mugabe

Volgens een anonieme diplomaat in The Times is het slechts een kwestie van tijd totdat Mugabe van het toneel verdwijnt. Foto ANP/Jon Hrusa Beeld
Volgens een anonieme diplomaat in The Times is het slechts een kwestie van tijd totdat Mugabe van het toneel verdwijnt. Foto ANP/Jon Hrusa

In Zimbabwe wordt de 85ste verjaardag van president Robert Mugabe een week lang gevierd. Maar de gebruikelijke uitbundige festiviteiten voor 'de machtige krokodil' hebben te lijden onder de crisis in het land.

Zaterdag was het begin van wat een feestelijke week in Zimbabwe moet worden. Grace Mugabe had een banket georganiseerd voor haar man Robert Gabriel Mugabe. De president werd die dag 85. De rest van de week wordt er van alles georganiseerd in het land. Woensdag is er een groot bal met loterij en optredens, en zaterdag volgt de feestelijke afsluiting met een openluchtconcert in Chinhoyi, 75 kilometer ten westen van Harare, waar het vlees van honderden koeien, taart en frisdranken zullen worden geserveerd.

Maar de festiviteiten worden niet overal even enthousiast begroet in het failliete Zimbabwe. Mugabe, aan de macht sinds 1980, heeft het land naar de rand van de afgrond geholpen. De inflatie is niet meer in cijfers te vatten, de bevolking lijdt bittere armoede en er is cholera uitgebroken.

''Terwijl Mugabe feestjes geeft voor zijn 85ste verjaardag, sterft één op de tien kinderen in dit land voordat het vijf jaar is,'' aldus een woordvoerder voor de internationale hulporganisatie Save the Children.

Begin deze maand dook een boodschappenlijstje op in de Britse krant The Times. Het lijstje zou afkomstig zijn van de 21 Februari-beweging, een jongerenorganisatie die is belast met het organiseren van de viering van Mugabe's verjaardag. Op het lijstje stonden onder anderen tweeduizend flessen Moët & Chandon, achtduizend kreeften, honderd kilo garnalen en achtduizend dozen Ferrero Rocher.

Volgens organisator Patrick Zhuwawo, tevens een neefje van Mugabe, is de viering dan ook 'een belangrijke dag voor de Zimbabwanen om het leven van hun grote leider en Afrika's held te vieren'.

Maar of de beweging erin geslaagd is om alles op het lijstje te bemachtigen, is nog maar de vraag. Men heeft problemen om de gebruikelijke donaties voor de viering binnen te halen. De zo goed als failliete overheidsinstanties hebben geen geld. De nationale krant The Herald had zaterdag slechts vijf pagina's met felicitaties voor 'de machtige krokodil' van overheidsinstanties, in plaats van de gebruikelijke aparte bijlage van zestien pagina's.

Meer en meer Zimbabwaanse zakenlui en boeren weigeren geld te 'doneren' temidden van de crisis en de toenemende kritiek op Mugabe en zijn Zanu-PF partij. Van de verwachte 300.000 euro zou maar zo'n 55.000 euro zijn binnengekomen.

Volgens de voorzitter van 21 Februari heeft de beweging nu voor een appel en een ei de festiviteiten moeten organiseren.

''Maar zelfs als het gratis moet, zullen de festiviteiten doorgaan!'' In het verleden werd Mugabe's verjaardag gevierd met budgetten tot een miljoen euro.

De angst om een verzoek om 'een donatie' te weigeren is flink geslonken bij de bevolking. Zeker sinds Mugabe twee weken geleden, na maanden van onderhandelingen, de regering van nationale eenheid installeerde met oppositieleider Morgan Tsvangirai als premier. Een zware aantasting van Mugabe's beeld als oppermachtige leider en naar eigen zeggen 'een vernedering'.

Maar Mugabe lijkt niet van plan om zomaar de macht over te dragen. Zijn partij behield enkele machtige ministeries, en bij de inauguratie benoemde hij al 61 kabinetsleden voor Zanu-PF in plaats van de afgesproken 31. Ook hij liet kandidaat-staatssecretaris Roy Bennet van de oppositiepartij MDC arresteren wegens hoogverraad, en de beloofde amnestie voor de vele politieke gevangenen is ook nog niet afgekondigd.

Volgens een anonieme diplomaat in The Times is het slechts een kwestie van tijd totdat Mugabe van het toneel verdwijnt. ''Mugabe wordt bedreigd door een langzaam erosieproces. Mogelijk zien we een verschuiving van de macht als de steun in het leger voor Mugabe langzaam wegkwijnt.''

De festiviteiten zijn inmiddels ook bekritiseerd door leden van Zanu-PF zelf, melden Zimbabwaanse media. ''We kunnen het niet maken om voor een persoon, wie dan ook, geld op te halen wanneer er miljoenen Zimbabwanen op sterven liggen,'' zou senator Dzikamai Mavhaire hebben gezegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden