Geen uitbreiding opvang uitgeprocedeerde asielzoekers

De Amsterdamse opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers wordt voorlopig niet uitgebreid. De gemeente wil eerst afwachten wat er aan de Haagse formatietafel gebeurt, voordat het nieuwe stappen zet.

null Beeld anp
Beeld anp

De bed-bad-broodopvang wordt nu gebruikt door 205 personen en komt steeds voller te zitten met immigranten, deels door doelgroepen die daar eigenlijk niet thuishoren. Het gaat bijvoorbeeld om asielzoekers die vanwege het verdrag van Dublin, een beslissing over hun status moeten afwachten in het land waar ze asiel hebben aangevraagd (15%).

Ook verblijven er asielzoekers uit veilige landen zoals Marokko en Algerije, die sowieso geen verblijfsvergunning krijgen (26%). Deze groepen moeten nu de opvang verlaten om ruimte te maken voor 'echte' uitgeprocedeerden die anders op straat slapen.

24-uursopvang
GroenLinks pleit al heel lang om de opvang uit te breiden en wilde nu ook de beperkende voorwaarden schrappen. Maar daar gaan de overige partijen niet in mee.

Fractievoorzitter Rutger Groot Wassink kreeg woensdagmiddag meer steun voor een uitspraak dat de gemeente Amsterdam altijd BBB-opvang zal blijven bieden, wat de onderhandelende partijen in Den Haag ook in het regeerakkoord zetten.

Coalitiepartij SP is het hiermee eens, maar een voorstel hiertoe strandde omdat er net te weinig linkse raadsleden in het stadhuis aanwezig waren. Ook een voorstel om 24-uursopvang te gaan bieden, zoals in Utrecht of Groningen, sneuvelde.

Eerder lekte uit van de formatietafel dat er acht locaties in Nederland komen waar uitgeprocedeerden zich kunnen voorbereiden op vertrek naar het land van herkomst. D66, dat meeonderhandelt in Den Haag, liet woensdagmiddag doorschemeren dat één van deze locaties in of nabij Amsterdam zal komen, waardoor de noodzaak voor een 'eigen' BBB-opvang op termijn verdwijnt.

Lees ook: Uitgeprocedeerden vertrekken het snelst uit Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden