'Geen tweedeling in de stad, dus spreek er ook niet over'

In Amsterdam is geen tweedeling tussen bevolkingsgroepen of tussen delen van de stad. Sterker nog, het gebruik van woorden als tweedeling of segregatie zou door de gemeente vermeden moeten worden, omdat dit de samenhang bedreigt.

Roelf Jan Duin
null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Dit stellen de Adviesraad Diversiteit en Integratie en Stad-Forum, twee onafhankelijke adviesorganen, in een rapport dat in opdracht van de gemeente is opgesteld.

Volgens het rapport 'Divers en ongedeeld' zijn er wel degelijk verschillen in Amsterdam, maar valt niet hard te maken dat er een onoverbrugbare afstand bestaat tussen groepen op sociaaleconomisch of sociaal-cultureel gebied. De onderzoekers, die onder meer met zo'n twintig experts spraken, beschouwen tweedeling als een absoluut verschijnsel: een beetje bestaat niet, ze is er of ze is er niet. En in Amsterdam is geen tweedeling.

Politieke geladenheid
De woorden segregatie en tweedeling moeten niet langer worden gebruikt, vinden de onderzoekers, die het college geregeld gevraagd en ongevraagd van adviezen voorzien. Deze 'gemakkelijke termen' hebben volgens hen 'politieke geladenheid' en zijn niet waardevrij. Ze roepen allerlei associaties op en kunnen als een selffulfilling prophecy werken: praten over een kloof tussen bevolkingsgroepen zorgt automatisch voor het ontstaan van een kloof. 'Als je praat over tweedeling, ga je die opeens overal zien.'

Ook het gebruik van de term 'de Ring' voor de A10 als aanduiding van een scheidslijn moet worden vermeden. Dat is stigmatiserend, het creëert een onzinnige en onterechte scheiding en suggereert bovendien dat de stad statisch is in plaats van voortdurend in ontwikkeling.

'Blijf hameren op 'buiten de Ring' als de arme kant van de stad, en iedereen gaat denken dat dit ook zo is, en ernaar handelen. En voilà: buiten de Ring wordt armer omdat hogere inkomens er niet wíllen wonen,' waarschuwen de rapporteurs.

Zelfrespect
Wethouder Andrée van Es nam het rapport vanochtend in ontvangst. Zij vindt dat het 'waardevolle observaties' bevat, maar verwacht niet dat de termen tweedeling en segregatie nooit meer in beleidsstukken van de gemeente zullen staan. 'Maar we moeten wel nauwkeurig omgaan met deze woorden,'' vindt de wethouder. 'Dat is meer dan een semantische kwestie, de woorden roepen beelden op die bijdragen aan meer of minder zelfrespect.'

Wat vindt u? Moet er niet langer worden gesproken over tweedeling en 'binnen en buiten de ring?' Discussieer mee op Twitter met de hashtag #tweedeling

Lees vandaag (27-02) meer in Het Parool. 'Roep geen spoken op'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden