Plus Net open

Geen toeters en bellen bij Ron Gastrobar Indonesia

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Ron Gastrobar Indonesia.

Beeld Roy del Vecchio

Na twee Ron Gastrobars in Amsterdam strijkt chef-kok Ron Blaauw (48) voor zijn derde gastrobar - ditmaal in Indonesische stijl - neer in Ouderkerk aan de Amstel. Waar tot 2011 ook zijn eerste tweesterrenrestaurant Ron Blaauw zat, tevens zijn woonplaats. "Het voelt als thuiskomen, de halve voetbal- vereniging is al komen eten," zegt Blaauw.

"Ron Gastrobar Indonesia moet echt een restaurant zijn voor het dorp. Veel keuze, herkenbare gerechten, geen toeters en bellen zoals amuses, en waar je vier uur, maar ook een half uur kunt blijven zitten."

De Indonesische keuken staat dicht bij Blaauw. "Mijn inmiddels overleden schoonmoeder was Indisch. We hebben veel van haar recepten gebruikt en daar een draai aan gegeven. Ik vind Indonesisch eten heel spannend. Het is heel kruidig, maar niet per se pittig zoals veel andere Aziatische keukens."

Ron Gastrobar Indonesia

Amstelzijde 51
Amstelveen
020-3052760

Rijsttafels
De rijsttafels (vanaf euro 29,50 p.p.) staan bij Ron Gastrobar Indonesia centraal. "Het grappige is dat die eigenlijk heel Nederlands zijn," zegt Agus Hermawan (46), de Indonesische chef-kok. "Het is zelfs benoemd als Nederlands cultureel erfgoed."

Toch moeten de gerechtjes wel echt Indonesisch bereid worden: geen bonken kipsaté, maar dunne reepjes geitenvlees aan de spies, zoals het hoort. "De tantes van mijn vrouw brachten in het begin A4'tjes met commentaar mee, dat was wel even pijnlijk. Nu zijn ze gelukkig erg positief," zegt Blaauw.

Hermawans favoriet, een taco met pittige Balinese kip (euro7,50), is verrassend genoeg niet traditioneel Indonesisch. "Het is een mix van culturen, het smaakt heel Indonesisch, maar dan meer 2016."

Tropische vogels
Het interieur draagt ook bij aan de Indonesische sfeer: een groene fluwelen bank, planten aan het plafond en opgezette tropische vogels aan de muur.

Blaauw heeft de droom een Indonesisch restaurant te openen in New York: "Daar kennen ze deze keuken nog niet." Maar eerst concentreert hij zich op zijn vierde gastrobar, die in september zal openen. Maar welke keuken hij daar gaat serveren, wil hij nog niet zeggen.


Ken jij een nieuw tentje? Vertel het ons en stuur een mailtje naar open@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden