'Geen toename invloed Taliban in Kunduz'

In de Afghaanse provincie Kunduz, waar Nederland actief is met een politietrainingsmissie, neemt de invloed van de Taliban niet toe. Dat blijkt volgens minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken uit de gegevens die daarover beschikbaar zijn.

ANP/Redactie
Volgens minister Uri Rosenthal neemt de invloed van de Taliban niet toe © ANP Beeld
Volgens minister Uri Rosenthal neemt de invloed van de Taliban niet toe © ANP

Ook is hem geen informatie bekend waaruit blijkt dat eenheden van de Taliban zijn geïnfiltreerd in delen van de Afghaanse veiligheidsdiensten waarmee Nederlanders werken of hebben gewerkt. Rosenthal heeft dat vandaag aan de Tweede Kamer geschreven, in antwoord op vragen van de SP en PvdA over een geheim rapport van de NAVO.

Volgens de BBC staat daarin dat Afghaanse politiemensen en militairen samenwerken met de Taliban en dat er vanuit de bevolking steun voor deze fundamentalistische opstandelingen blijft.

Ook zou de invloed van de Taliban groeien in regio's waar militairen van de NAVO-vredesmacht ISAF de verantwoordelijkheid voor de veiligheid hebben overgedragen aan de Afghanen. Dat beeld wordt echter niet herkend, aldus Rosenthal. Nederland heeft kennisgenomen van het geheime rapport, maar zegt vanwege die vertrouwelijkheid niets over de inhoud.

Volgens de minister neemt de positie van de Taliban toe naarmate het lokaal bestuur het laat afweten. De regering onder leiding van president Hamid Karzai moet daarom 'nog meer daadkracht tonen in het verbeteren van het openbaar bestuur om als legitieme en geloofwaardige overheid te kunnen blijven functioneren', schrijft Rosenthal. 'In het algemeen heeft de bevolking geen enkele behoefte aan een terugkeer naar de terreur en het extremisme van het Talibanbewind van ruim 10 tien jaar geleden', aldus de bewindsman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden