Geen tocht langs Duits graf in Vorden

De wandeling langs een Duits graf in Vorden gaat komende 4 mei niet door. Dat maakte het 4 Mei Comité Vorden donderdag bekend.

Het Duitse oorlogsgraf in Vorden Beeld anp
Het Duitse oorlogsgraf in VordenBeeld anp

Volgens het comité komt de waardigheid van de herdenking in het geding, doordat er mogelijk geprotesteerd zal worden door het Comité Vorden Fout dat werd opgericht door de bond van Antifascisten en oud-Verzetstrijders Nederland (AFVN). Die organisatie maakte zich vooral druk om het feit dat een officiële delegatie van de gemeente zou meelopen langs het graf, waar meerdere Duitse soldaten in zijn begraven.

Volgens burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, is het mogelijke protest van de AFVN ongewenst. Er zouden misschien zo'n 50 mensen komen om te protesteren en dat zou genoeg zijn om de orde te verstoren. In overleg met het lokale comité is besloten om daarom dit deel van de herdenking te schrappen.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft volgens de burgemeester ook gezegd tegen de gemeente dat de herdenking in Vorden door alle commotie de nationale herdenking dreigde te overschaduwen. 'Het is voor mij een zwarte dag', zei Aalderink. Hij kreeg smaadberichten en werd op internet vergeleken met Hitler. Het Openbaar Ministerie onderzoekt die bedreigingen, de burgemeester heeft zelf geen aangifte gedaan.

Bert Hartelman, de voorzitten van het 4 Mei Comité Vorden moeten er met organisaties als het CIDI en andere partijen afspraken worden gemaakt over de toekomstige invulling van de Vordense herdenking. De dodenherdenking in Vorden gaat verder wel gewoon door.

Vorig jaar verbood een rechter ook al een tocht langs het Duitse graf. In hoger beroep oordeelde het gerechtshof in Arnhem echter dat het 4 Mei Comité Vorden zelf mag weten hoe de herdenking wordt ingericht, als dat maar zorgvuldig gebeurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden