Geen subsidie voor huurder met middeninkomen

Huurders met middeninkomens krijgen in Amsterdam geen voorrang bij de toewijzing van woningen.

Door Ton Damen en Tom Kieft
Woningen in Amsterdam rond het Amstelstation en de Berlagebrug, waar huurders met middeninkomens geen huis kunnen vinden. Beeld Peter Elenbaas
Woningen in Amsterdam rond het Amstelstation en de Berlagebrug, waar huurders met middeninkomens geen huis kunnen vinden.Beeld Peter Elenbaas

Het verstrekken van huursubsidie aan bewoners met middeninkomens is volgens het college evenmin mogelijk en niet wenselijk.

Dit schrijft het college woensdag aan de gemeenteraad, in antwoord op schriftelijke vragen van de D66-raadsleden Joris van Osselaer en Reinier van Dantzig.

Zij maken zich zorgen over het achterblijven van nieuwbouwwoningen voor middengroepen. Ook zien zij bestaande huurwoningen voor het middensegment door snelle huurstijgingen verhuizen naar het dure segment. Middeninkomens worden hierdoor de stad uitgejaagd.

Het college doet wel al het nodige voor middeninkomens, zoals reserveren van nieuwbouwkavels. Vorig jaar werden 1300 woningen voor middeninkomens in aanbouw genomen. Ook wordt geëxperimenteerd met flexibele huurcontracten. Maar nadere studies hebben niet tot extra maatregelen geleid.

Jongeren
Het college stelt dat jonge huurders het moeilijk hebben in de stad. Jonge huurders met een laag middeninkomen hebben de slechtste kansen op de Amsterdamse woningmarkt.

Zij betalen gemiddeld al 28 procent van hun inkomen aan huur, aldus het college. Bij ouderen in het middenhuursegment bedraagt de huurquote 23 procent. Jongeren in het middensegment verdienen te veel om een sociale huurwoning te krijgen. Ook hebben ze vaak onvoldoende garanties op werk en inkomen om in aanmerking te komen voor een koopwoning.

Binnen de Ring
Voor gezinnen met middeninkomens, schrijft het college, is een huurwoning binnen de Ring A10 veelal niet haalbaar. En: "Lager en middelbaar opgeleiden met een middeninkomen hebben geen zicht op snelle inkomensgroei, en daarmee beperkte kansen op een wooncarrière in Amsterdam."

Huursubsidie voor middeninkomens wijst het college echter beslist af. Het is juridisch niet mogelijk. Amsterdam heeft daar niet de bevoegdheid toe. Beslissingen over subsidie zijn voorbehouden aan de Rijksoverheid.

Prijsopdrijvend effect
Maar als Amsterdam die bevoegdheid wel had, dan vond het college een dergelijke subsidie niet wenselijk vanwege een prijsopdrijvend effect. Door huursubsidie aan middenhuurders te verstrekken, zouden die huurders nog hogere huren kunnen betalen, waardoor verhuurders die hogere huren ook gaan vragen en de huurprijzen alleen maar verder oplopen. De subsidiegelden zouden op die manier niet bij de huurders, maar bij de verhuurders belanden.

Wat betreft het eventueel instellen van een voorrangsregeling voor het middensegment bij woningtoewijzing, schrijft het college dat daar niet de prioriteit ligt. In plaats daarvan wil het college meer onderzoek naar het bevorderen van de doorstroming van huurders in het sociale huursegment.

Ook is het volgens het college nauwelijks mogelijk om woningen voor gezinnen met middeninkomens voor deze groep te behouden als zittende huurders vertrekken. Verder kunnen huurders niet verplicht worden te vertrekken als hun gezinssamenstelling verandert.

Lees ook: Huurders op Java-eiland in de knel: 'Er zit er maar één ding op: Amsterdam uit' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden