'Geen subsidie naar topsalarissen'

Amsterdam verstrekt subsidie aan zeker 37 instellingen waarvan de top meer verdient dan een wethouder. Die salarissen moeten omlaag, vindt de gemeenteraad, anders krijgen ze geen subsidie meer.

Michiel Couzy
Een ruime meerderheid vindt dat Amsterdam geen subsidie meer moet verstrekken aan instellingen die topsalarissen verstrekken Beeld anp
Een ruime meerderheid vindt dat Amsterdam geen subsidie meer moet verstrekken aan instellingen die topsalarissen verstrekkenBeeld anp

Uit een rondgang langs de partijen in de gemeenteraad blijkt dat een ruime meerderheid vindt dat Amsterdam geen subsidie meer moet verstrekken aan instellingen die topsalarissen verstrekken. Ze vragen hierover een debat aan.

Een inventarisatie van de gemeente maakt duidelijk dat zeker 37 instellingen die subsidie ontvangen van de gemeente in 2015 meer dan 154.000 euro per jaar betaalden aan een of meer bestuurders. Hiermee strijkt de top meer op dan een wethouder.

Verontwaardiging
De pijlen richten zich vooral op Amsterdam Marketing, dat door de gemeente zelf is opgezet. Het gaat verder om zorginstellingen als Cordaan, Amsta, GGZ Ingeest, om corporaties als Ymere, Eigen Haard en Stadgenoot, maar ook om musea, het Concertgebouw, partijen die jeugdzorg verlenen, onderwijs geven of maatschappelijk werk verrichten.

De verontwaardiging in de gemeenteraad is groot. "Dit is niet uit te leggen," zegt Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren, die om de inventarisatie heeft gevraagd. "Subsidie is geld dat Amsterdammers moeten ophoesten. Het is niet de bedoeling dat die verdwijnt in de zakken van de bestuurders."

Rutger Groot Wassink van GroenLinks noemt de topsalarissen 'een bloody shame'. Zelfs Marja Ruigrok (VVD) zegt 'wat linksig' te worden van deze lijst. "Als je je eigen geld verdient, hoef je wat ons betreft aan geen enkele norm te voldoen. Maar hier gaat het om gemeenschapsgeld. Dan vinden wij het wel prudent dat bestuurders zich aan een norm houden."

Druk opvoeren
In Amsterdam geldt de norm dat ambtenaren niet meer mogen verdienen dan een wethouder, de lokale variant van de balkenendenorm, die topinkomens afzet tegen de totale beloning van de minister-president.

Deze norm geldt niet voor instellingen die subsidie krijgen. Juridisch is een salarisverlaging moeilijk af te dwingen. Daniël Peters van de SP vindt dat Amsterdam een morele oproep moet doen aan de subsidieontvangers om de salarissen van de top te matigen. "Het is goed als we de druk opvoeren."

De gemeente gaat wel over de subsidies. Daarom moet de hoogte van de beloning meewegen in de overwegingen om wel of geen subsidie te verstrekken, vindt Peters. "Dan dwingen we het op deze manier af."

Te hoge salarissen
Andere partijen zijn het hiermee eens. "Wie niet bereid is zijn beloning terug te brengen, krijgt geen subsidie meer," zegt Groot Wassink. Van Lammeren: "Als de directeur meer verdient dan de wethouder, waarom heeft zo'n instelling dan nog subsidie nodig?"

De fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren is ervan overtuigd dat bij veel meer instellingen te hoge salarissen worden betaald: 70 procent van de 600 subsidieontvangers heeft het verzoek om informatie over de beloningen genegeerd.

"Ik vind het niet oké dat deze instellingen geen informatie verstrekken," zegt Dennis Boutkan (PvdA). "We geven hen geld en zij nemen niet eens de moeite om te reageren." Hij vraagt de burgemeester om opheldering.

Salaris verlaagd

De discussie over de topsalarissen bij subisidieontvangers is terecht, zegt Frans van der Avert, directeur van Amsterdam Marketing, een van de instellingen op de lijst. "Daarom is mijn beloning aangepast."

In 2015 verdiende hij meer dan de wethoudersnorm, inmiddels niet meer. "Ruim dertig procent van onze inkomsten komt van de gemeente, dan moet je daar rekening mee houden."

Van der Avert roept andere instellingen die subsidie krijgen op om ook na te denken over de beloningen. Volgens een woordvoerder van GGZ Ingeest verdienen de leden van de raad van bestuur meer dan 154.000 euro maar houdt men zich aan de norm. Dat geldt volgens woordvoerders van Ymere en Stadgenoot ook voor de corporaties: "Een wethouderssalaris is in de corporatiesector niet de norm waarop we salarissen ijken."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden