Geen subsidie meer voor scholen die hoge ouderbijdrage vragen

Basisscholen in Amsterdam die een hogere ouderbijdrage dan 225 euro per jaar vragen, krijgen vanaf volgend schooljaar geen subsidie meer. Vanaf het schooljaar 2021-2022 wordt dat zelfs 112 euro. Dat schrijft wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) aan de gemeenteraad.

Wethouder onderwijs, inburgering, armoede en schuldhulp Marjolein Moorman van de PvdA. Beeld ANP
Wethouder onderwijs, inburgering, armoede en schuldhulp Marjolein Moorman van de PvdA.Beeld ANP

Een hoge ouderbijdrage kan een drempel zijn voor ouders om hun kind aan te melden voor een school, volgens de wethouder. Vanuit de ouderbijdrage worden activiteiten betaald die een school niet vanuit de rijksbijdrage kan betalen. In de praktijk kan het erop neer komen dat kinderen van wie hun ouders de ouderbijdrage niet kunnen betalen, niet mee naar extra activiteiten mogen die niet bij het verplichte lesprogramma horen, zoals bijvoorbeeld een schoolreisje. 

“Amsterdam is een stad waar ieder kind gelijke kansen moet krijgen en geen ouder afgeschrikt zou moeten worden door een hoge ouderbijdrage,” aldus de wethouder. “Elke school moet voor ieder kind toegankelijk zijn zonder drempels aan de voorkant.” Eerder is al afgesproken dat ouders met een laag inkomen de vrijwillige ouderbijdrage met de stadspas kunnen betalen.

Er zijn scholen in de stad die ruim boven de vanaf volgend jaar gestelde norm zitten. Zo vroeg de Peetersschool in Zuid vorig jaar nog 700 euro ouderbijdrage, onder meer om de overblijf te betalen. Gemiddeld ligt de ouderbijdrage op Amsterdamse scholen op 112 euro. Scholen die een verplichte ouderbijdrage boven de gehanteerde norm blijven vragen, kunnen subsidies voor onder meer vakleerkrachten voor cultuur en bewegingsonderwijs kwijtraken en onderwijsondersteunend personeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden