Geen subsidie als bestuur te veel verdient

Amsterdamse instellingen, zoals de Hogeschool van Amsterdam, het Concertgebouw(orkest) en het ROC van Amsterdam, kunnen naar tienduizenden tot miljoenen euro's subsidie fluiten als hun bestuurders een te hoog inkomen hebben.

Jasper Karman
Ook het Concertgebouworkest moet vrezen voor subsidieverlaging. Beeld anp
Ook het Concertgebouworkest moet vrezen voor subsidieverlaging.Beeld anp

Dat is het gevolg van een wijziging van de Amsterdamse subsidieverordening die eind deze maand door de gemeenteraad zal worden aangebracht. Na de wijziging kan de gemeente subsidie weigeren aan instellingen waarvan de bestuurder meer dan 130 procent van een ministerssalaris verdient, de WNT-norm.

Een groot aantal Amsterdamse instellingen in de (semi)publieke sector heeft een directeur die meer verdient dan die 230.000 euro inclusief pensioenbijdrage en onkostenvergoeding. Tegelijkertijd krijgen die instellingen tienduizenden tot miljoenen euro's subsidie van de gemeente.

SP-leider Laurens Ivens diende al in 2011 een initiatiefvoorstel in om daar een einde aan te maken. Hij noemt de Hogeschool van Amsterdam, die vijftigduizend euro subsidie krijgt, en het Concertgebouw en het Concertgebouworkest met subsidies van respectievelijk één en zes miljoen euro, maar denkt ook aan corporaties en ggz-instellingen.

Lees vandaag (7-11) meer in Het Parool.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden