Geen strenge, eenduidige aanpak graffiti

Omdat graffiti in de ene wijk een veel groter probleem is dan in de andere, heeft het verwijderen van tekeningen en leuzen in sommige stadsdelen geen prioriteit. Foto GPD Beeld
Omdat graffiti in de ene wijk een veel groter probleem is dan in de andere, heeft het verwijderen van tekeningen en leuzen in sommige stadsdelen geen prioriteit. Foto GPD

AMSTERDAM - Het stadsbestuur negeert de vraag van de gemeenteraad naar een strenge, eenduidige aanpak van graffiti op straat.

Eind vorig jaar steunde de raad unaniem een CDA-motie om het beleid van Oud-West en Westerpark in de hele stad in te voeren. Beide stadsdelen speuren actief naar graffiti en streven ernaar, die steeds binnen een week te verwijderen. De Baarsjes heeft sinds dit jaar dezelfde aanpak.

Andere stadsdelen voelen er niet voor dit beleid over te nemen, blijkt uit een brief van het college over het zogenoemde portefeuillehoudersoverleg tussen de verantwoordelijke bestuurders uit de stadsdelen. Omdat graffiti in de ene wijk een veel groter probleem is dan in de andere, heeft het verwijderen van tekeningen en leuzen in sommige stadsdelen geen prioriteit. Het beschikbare geld en het aantal keren dat wordt schoongemaakt, lopen per stadsdeel sterk uiteen. Daarom is het volgens de stadsdeelbestuurders 'niet realistisch' te kiezen voor een uniforme aanpak. Wethouder Marijke Vos legt zich hierbij neer en beschouwt de CDA-motie als afgehandeld.

CDA-fractievoorzitter Maurice Limmen neemt daarmee geen genoegen. ''Het stadsbestuur verschuilt zich achter een niet-democratisch gekozen orgaan (het portefeuillehoudersoverleg - red.) om de wens van de unanieme gemeenteraad te trotseren. Dat is niet aanvaardbaar.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden