Geen strafzaak tegen coffeeshop, eigenaar boos

Tot woede van de eigenaar komt er vooralsnog geen strafzaak tegen coffeeshop Toermalijn in Tilburg, die dinsdag met opzet wiet verkocht aan buitenlanders en nog geen ledenlijst heeft. Dat is sinds 1 mei verboden.

Toermalijn Beeld reuters
ToermalijnBeeld reuters

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Breda bevestigde vandaag dat de vergunningvoorwaarden zijn overtreden maar dat er geen strafbare feiten zijn geconstateerd. Het OM laat de beoordeling over aan de bestuursrechter.

De officier van justitie heeft de coffeeshop vrijdag geïnformeerd. Advocaat Rob Milo is teleurgesteld omdat volgens hem met het OM juist was afgesproken dat er een proefproces zou komen. 'Alle moeite van deze exercitie is voor niks geweest. Het OM moet zijn toezeggingen nakomen.'

De OM-woordvoerster bevestigde dat vooraf afspraken zijn gemaakt met de gemeente en de politie over een proefproces. 'Maar op dit moment hebben we deze keuze gemaakt.'

De raadsman overweegt als uiterste middel om een klacht in te dienen bij het gerechtshof zodat zijn cliënt alsnog vervolgd wordt. Een strafzaak is volgens hem de beste manier om te toetsen of het nieuwe, strengere coffeeshopbeleid past binnen de grondwet en Europese regels.

Coffeeshops in Brabant, Limburg en Zeeland mogen sinds dinsdag geen buitenlanders meer toelaten en moeten klanten als lid registreren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden