Geen straf voor vuilnisman die Efrat (7) doodreed

Het is niet vast te stellen of de vuilnisman die ruim vier jaar geleden het 7-jarige fietsertje Efrat doodreed in de Ferdinand Bolstraat, zich onoplettend heeft gedragen. Het gerechtshof heeft de man vrijgesproken.

Maarten van Dun
Bloemen op de Ferdinand Bolstraat voor Efrat Beeld Floris Lok
Bloemen op de Ferdinand Bolstraat voor EfratBeeld Floris Lok

De chauffeur zat op de decemberochtend in 2013 kort voor half tien achter het stuur van zijn vuilniswagen, die met knipperende lichten geparkeerd stond aan de zijkant van de Ferdinand Bolstraat, ter hoogte van het Cornelis Troostplein. Nadat zijn collega's het afval achter in de wagen hadden gegooid, trok hij op.

Daarbij zag hij het fietsende meisje Efrat niet, dat op dat moment de vrachtwagen links passeerde. Het meisje, dat samen met haar vader onderweg was, kwam onder de wielen van de vrachtwagen en overleed kort daarna.

Spiegel
Uit een analyse die de politie na het ongeluk maakte, bleek dat de chauffeur het meisje zo'n vier seconden in zijn spiegel moet kunnen hebben gezien, als die spiegels goed afgesteld waren geweest. Volgens die analyse keek de bestuurder pas in zijn spiegels toen hij al optrok.

De rechtbank en nu het gerechtshof nemen die conclusies niet over. Ook het OM vroeg in hoger beroep algehele vrijspraak.

"De feitelijke toedracht van het ongeluk is op essentiële onderdelen onduidelijk gebleven," oordeelt het hof.

Het valt niet uit te sluiten dat de vrachtwagen tijdens het ongeluk op een andere plek stond dan tijdens de politieanalyse.

Alleen maar verliezers
Ook veranderden na het ongeluk mogelijk de stand van de spiegels. Een nieuwe reconstructie kon bovendien niet worden gemaakt, omdat de plek van het ongeluk inmiddels anders is ingericht.

Daardoor is niet vast te stellen dat de vuilnisman 'aanmerkelijk onvoorzichtig, onoplettend of onachtzaam heeft gedragen'. Iwan Appel, de raadsman van de vrachtwagenchauffeur, had dat ook steeds betoogd.

"Los van de inhoudelijke schuldvraag is dit een zaak met alleen maar verliezers. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd, allereerst uiteraard voor de familie van het slachtoffer. Maar deze zaak heeft ook een grote wissel op mijn cliënt en zijn familie getrokken."

Lees terug: 'Ik wist dat het helemaal mis was - ik verstijfde'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden