Geen straf voor doodschieten Cartney Kronstadt bij ripdeal

Niemand krijgt straf voor het doodschieten van crimineel Cartney Kronstadt (27) bij een uit de hand gelopen ripdeal in Amsterdam-West in november 2015. Peter van O. kon niet anders dan zichzelf verdedigen. Voor drugsbezit krijgen Van O. en zijn medeverdachte Peter L. wel celstraf.

De schietpartij vond plaats in de Cornelis Outshoornstraat in Nieuw-West. Beeld Maarten van Dun
De schietpartij vond plaats in de Cornelis Outshoornstraat in Nieuw-West.Beeld Maarten van Dun

De officier van justitie eiste twee weken geleden negen jaar cel tegen Van O., omdat hij met voorbedachte rade op Kronstadt zou hebben geschoten, in de flat van medeverdachte Peter L. aan de Cornelis Outshoornstraat. Tegen Peter L. had justitie twee jaar en drie maanden cel geëist vanwege het voorbereiden van de drugsdeal en wapenbezit.

De 27-jarige Kronstadt werd doodgeschoten tijdens een drugsdeal die volledig uit de hand liep. Cartney Kronstadt zou twee kilo cocaïne kopen, maar uiteindelijk stierf hij in het trapportaal van de flat, met een pistool en een kilo coke naast zich. De rechtbank gaat er vanuit dat Kronstadt 'de partij drugs heeft willen meenemen zonder te betalen.'

Dat Van O. met een revolver het dodelijke schot op Kronstadt loste staat buiten kijf, maar dat deed hij uit noodweer, meent de rechtbank.

Kronstadt, die een gewelddadige reputatie genoot en die al eens eerder voor een dodelijke ripdeal (drugsdiefstal) was veroordeeld, zou aan de keukentafel als eerste een vuurwapen hebben getrokken en hebben geschoten. Daarbij werd Peter L. meerdere keren in zijn buik en arm geraakt.

Wapens
In het tumult dat volgde greep Van O. een revolver en schoot op Kronstadt. Op dat moment verdedigde Van O. zich tegen dreigend gevaar: noodweer dus. Of Van O. zelf de revolver had meegebracht of dat Kronstadt naast zijn eigen pistool ook nog een revolver bij zich droeg, is onduidelijk gebleven. De rechtbank: "Het onderzoek heeft weinig duidelijkheid verschaft over hetgeen zich precies heeft afgespeeld."

Zowel Van O., die als tussenpersoon zou hebben gefungeerd, als Peter L., die door de rechtbank als verkopende partij wordt gezien, krijgen celstraffen voor het bezit van twee kilo cocaïne. Van O. moet 15 maanden de cel in, Peter L., die al veel vaker voor drugsdelicten werd veroordeeld, krijgt 18 maanden.

Lees ook: Iedereen voelt zich slachtoffer van fatale ripdeal

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden