Geen straf na schieten in vol café

De rechtbank heeft twee mannen die elkaar in april in het volle café De Leeuwenkuil aan de Nassaukade hebben neergeschoten, ontslagen van rechtsvervolging voor het schieten. Beiden kunnen zich beroepen op noodweer. Justitie had tweemaal zeven jaar cel geëist.

Paul Vugts
null Beeld Google Streetview
Beeld Google Streetview

De twee krijgen alleen bescheiden celstraffen voor het bezit van hun vuurwapens. Fahd el K. (23) krijgt een halfjaar waarvan twee maanden voorwaardelijk, Abdel I. (32) drie maanden.

Het vonnis is opmerkelijk omdat bij de schietpartij, waarbij ook andere klanten groot gevaar liepen, allebei de schutters gewond raakten. Dat niemand dodelijk is getroffen, is ook volgens de rechtbank aan geluk te danken.

Ruzie
Fahd el K. kwam even voor sluitingstijd met twee vrienden het café binnen. Hij had naar eigen zeggen zo'n zeven glazen whisky-cola gedronken. De drie liepen door de kroeg naar achteren om een drankje te bestellen, maar een van El K.'s vrienden kreeg ruzie met een andere bezoeker. El K. trok zijn pistool, laadde het door en zette het op het hoofd van die klant.

De kroegbaas greep in, waarna El K. in het plafond schoot. In de paniek die ontstond, probeerde één van El K.'s vrienden hem weg te trekken. Die richtte zijn wapen op de plek waar hij net ruzie had, maar draaide zich om en liep vervolgens met zijn pistool naar beneden gericht naar de deur.

Vanaf de zijkant van de kroeg, bij de gokkasten, had Abdel I. de commotie gadegeslagen. Hij was, in de richting van de ruzie, naar de bar gelopen, zette daar zijn glas neer, trok zijn pistool en laadde het door. Fahd el K. en zijn vriend passeerden hem terwijl de vriend El K. naar de uitgang manoeuvreerde, maar die nog met zijn pistool richtte op de plaats van de ruzie.

Schietklaar
Abdel I. liep achter de twee aan met zijn wapen schietklaar in zijn hand. Op het moment dat Fahd el K. de buitendeur wilde openen en daartoe een stap terug het café in moest doen - de deur opent naar binnen - dacht Abdel I. dat die ging schieten.

I. schoot. Hij raakte El K. in zijn zij en diens vriend in zijn linkerduim en heup. El K. schoot terug en raakte I. in zijn rechterscheenbeen. Dat raakte verbrijzeld. El K. en zijn vriend renden de kroeg uit.

De rechtbank rekent het de beide schutters zwaar aan dat ze zich 'van hun vuurwapens hebben bediend op een publieke plaats, te weten een druk café'. Fahd el K. heeft zich 'zeer agressief en bedreigend gedragen'.

Zelfverdediging
In het geval van El K. nemen de rechters niettemin de visie van zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers over dat hij, met zijn wapen omlaag, bezig was het café te verlaten, en dat hij pas uit zelfverdediging terugvuurde nadat I. op hem had geschoten.

I. werd niet daadwerkelijk zodanig bedreigd door El K. dat hij wel moést schieten, maar gezien het gebeurde kort voor de schietpartij is het begrijpelijk dat hij wel dácht dat hij zou worden beschoten. Het is hem dan ook niet aan te rekenen dat hij zichzelf en degenen om hem heen wilde verdedigen: putatief noodweer, zoals dat in juridisch jargon heet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden