'Geen stille tocht maar wensballonnen voor broertjes'

Heel Nederland rouwt na het nieuws over de tragische dood van de vermiste broertjes Ruben en Julian. De gemeente Zeist en Wijk bij Duurstede leggen morgen condoleanceregisters neer in het gemeentehuis zodat mensen hun medeleven kunnen uiten. Op social media wordt er druk gespeculeerd over het organiseren van een stille tocht voor de broertjes. Burgemeester Janssen van Zeist is daar echter terughoudend over. Vanwege de massaliteit is het volgens hem beter wensballonnen op te laten.

Een vrouw brandt twee kaarsjes en zet een bosje bloemen neer bij de school van de broertjes. De lichamen van Ruben en zijn broertje Julian zijn gevonden in een sloot in Cothen. Beeld anp
Een vrouw brandt twee kaarsjes en zet een bosje bloemen neer bij de school van de broertjes. De lichamen van Ruben en zijn broertje Julian zijn gevonden in een sloot in Cothen.Beeld anp

De gemeente Wijk bij Duurstede, vlakbij Cothen waar zondagmiddag de broertjes Ruben en Julian dood zijn gevonden, legt in het gemeentehuis een condoleanceboek neer. Op die manier kunnen de inwoners van de gemeente hun medeleven tonen.Het gemeentehuis is dinsdag vanaf 8.30 uur open, zo is maandag bekendgemaakt. De vader nam de jongens van 9 en 7 jaar twee weken geleden mee, sindsdien is er met man en macht naar de broertjes gezocht. De vader werd begin mei teruggevonden, hij had zelfmoord gepleegd. De vader, een 38-jarige man uit Vleuten, groeide op in Wijk bij Duurstede.

Ook in het gemeentehuis van Zeist ligt er vanaf dinsdagochtend half acht een condoleanceregister. Burgemeester Janssen zal het als eerste tekenen.

Op condoleance.nl komen ook veel steunbetuigingen binnen. Rond 17.00 uur hadden al ruim 31.000 mensen hun medeleven getoond.

Stille tocht
Wat er verder deze week in Zeist, de woonplaats van de jongens, gaat gebeuren, is nog niet bekend. Gemeente, school, kerken en andere vertegenwoordigers van de gemeenschap overleggen daarover.

Op Twitter verschijnen berichten van mensen die een stille tocht willen houden. De gemeente Zeist gaat vandaag en de komende dagen met de familie bespreken wat hun wensen zijn. Ook de voetbalclub waar Ruben lid van was wordt hierbij betrokken. 'We zijn zeer terughoudend bij té massale dingen', vertelt burgemeester Janssen aan RTV Utrecht. De betrokkenheid in heel Nederland is groot. We kunnen niet met heel Nederland het verdriet met elkaar delen op de locatie Zeist. Dat wat zich heeft afgespeeld is daar te omvangrijk voor.'

'Zo kan erover gedacht worden om in heel Nederland op eenzelfde moment het meeleven vorm te geven. Bijvoorbeeld door het oplaten van wensballonnen', oppert burgemeester Janssen op de gemeentelijke website.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden