Geen stemming over referendum

Een krappe meerderheid in de Tweede Kamer steunt het plan van het kabinet om het raadgevend referendum af te schaffen. En er komt geen referendum over deze afschaffing, als het aan coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ligt.

Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, tijdens het debat over de intrekking van de Wet raadgevend referendum. Beeld anp
Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, tijdens het debat over de intrekking van de Wet raadgevend referendum.Beeld anp

In een fel debat kreeg D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken dinsdagavond de volle laag van de oppositie. Zelfs de SGP - fervent tegenstander van referenda - vindt het juridisch niet in de haak dat het kabinet een referendum over afschaffing van het referendum blokkeert.

"Wij juichen toe dat het referendum wordt afgeschaft, maar dit moet wel op een staatsrechtelijk zuivere manier gebeuren," zegt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. De partij stemt morgen in met de intrekkingswet, maar pleit samen met alle andere oppositiepartijen óók voor het mogelijk maken van een referendum over die wet.

Fel van leer
Dinsdagmiddag liet de Raad van State - nogmaals - weten dat de voorgestelde constructie van het kabinet 'juridisch houdbaar' is. Met die ruggensteun slaagt het kabinet erin de intrekkingswet door de Tweede Kamer te loodsen.

"Het referendum gaat in de prullenbak, omdat de regering dat wil," zei SP-Kamerlid Ronald van Raak. "Maar het referendum is niet van de regering, het referendum is van de kiezers."

De oppositiepartijen trokken fel van leer tegen D66-Kamerlid Rob Jetten, die de afschaffing verdedigt. "Waarom heeft Jan Terlouw ­- het democratisch geweten van D66 - ongelijk als hij zegt dat hierover een referendum mogelijk moet zijn?" vroeg SP'er Van Raak aan Jetten. Volgens D66 zorgt het raadgevend referendum voor 'verwarring' bij kiezers.

Sluipmoordenaar
Thierry Baudet van Forum voor Democratie noemde Ollongren 'een sluipmoordenaar van de democratie'. Baudet diende een motie van wantrouwen in tegen de D66-minister. De motie werd alleen gesteund door de PVV en de Partij voor de Dieren.

GroenLinks was niet blij met de steun van de Raad van State voor de wet. "Ik denk nog steeds dat de rechtszekerheid in het geding is," aldus Kamerlid Nevin Özütok. "Het is juridisch niet in de haak om tijdens het spel de spelregels te veranderen."

Eerder gaf hoogleraar staatsrecht Wim Voermans aan dat het 'in strijd is met de huidige wet' om een referendum over afschaffen van het referendum onmogelijk te maken.

"De wet schrijft voor dat er altijd een periode moet worden gegund waarin burgers een raadgevend referendum kunnen afdwingen. Dat gebeurt nu niet. Een rechter zou het kabinet op dat punt kunnen terugfluiten."

De Tweede Kamer stemt morgen over de intrekkingswet. Daarna moet ook de Eerste Kamer zich over het wetsvoorstel buigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden